Сборен отбор на "Славейков" представи България на световните игри


Догодина със сигурност отново ще сформират отбор за там 
Отбор от осем изявени спортисти на СУ "Петко Рачов Славейков" се завърна от пътуването си до гръцката столица Атина, където представи България на поредните Световни спортно-образователни игри. За трета поредна година това е училището, получило привилегията и отговорността да изпрати част от най-добрите свои възпитаници в резултат на най-много класирани отбори за републиканските финали на Ученическите игри. Наградата получават от Министерството на спорта и Българската асоциация Спорт за учащи. Придружител на групата през цялото време е техен представител - Румяна Павлова.
6 дни прекарват гимназистите и техния ръководител Антон Димитров - учител по физкултура и спорт, на гръцка земя. Първите три дни се срещат със спортисти от други държави на остров Пелопонес - древна Олимпия, където се провеждат първите олимпийски игри още в дълбока древност. Това е мястото, от където тръгва олимпийският огън в началото на всички олимпиади. Следващите три дни са изпълнени със състезания и с приключения в столицата Атина.
Представителите на Кърджали и България са: Демет Джамбазова и Селда Джелил - и двете баскетболистки от 10"а" клас; Елена Костадинова и Кристина Гъдова - ученички от иновативния 8"а" клас, които са и първите осмокласнички в отборите на "Славейков" за световните игри в последните три години; Мюмюн Емин и Димитър Делчев - 11 клас волейбол; Октай Мехмед - 10"б" клас волейбол и Баръш Бахри - 10"г" клас баскетбол. 
Представителите на всички държави се разделят на отбори, в които има по един представител от всяка страна. Провеждат състезания по баскетбол и ръгби. Освен практическата състезателна програма, гимназистите участват и в семинарни сесии на 2 теми: "Олимпийските принципи" с фокус върху феърплея и "Доброволчеството" - спортът като начин да се набират средства за нуждаещите си. Тук нашите спортисти дали много примери за благотворителни инициативи, случили се в училището и в града. Специално представяне направил волейболистът Димитър Делчев.
Младежите споделят със задоволство, че още с пристигането ги закичват с венец от маслинови клонки. Изключително богата е съпътстващата програма в Атина - посетили стадиона, на който са се провели първите модерни олимпийски игри през 1896 г., също така Акропола и други исторически забележителности. 
В "Нощта на нациите" баскетболистката Демет Джамбазова прави пред всички присъстващи презентация на България като природа, култура, история и постижения. Цялата група пък представя кулинарна изложба на типични български ястия. Не забравят да покажат пред всички уникалната българска мартеница и декоративни шишенца с аромата на казанлъшката роза.
Комуникацията през цялото време върви на английски език, в който нашите спортисти вече са достатъчно добри.
Директорът Милко Багдасаров вече мисли за състава на отбора догодина, който ще представя България на същия форум, тъй като училището вече има 7 отбора, класирани за републиканските финали на Ученическите игри, които предстоят през този месец, а това е своеобразен рекорд след миналогодишните 6 отбора и гарантира избора на СУ "П. Р. Славейков" за следващите Световни спортно-образователни игри.
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини