Младшите посланици от „Славейков” в откровен разговор с Петър Курумбашев

МладшитепосланицинаЕвропейскияпарламенткъм СУ „ПеткоРачовСлавейков" -Кърджалипосрещнахав „училището за шампиони“ евродепутатът  Петър Курумбашев от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Срещата стартира с дружелюбно посрещане  в кабинета по история и цивилизация на училището и продължи с разговор - кръгла маса, на тема „Европейския парламент и ролята му за бъдещето на България“.

В началото на дебата Петър Курумбашев запозна учениците с ролята му на заместник-председател на делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора. Също така с работата му като член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика и заместник в - Комисия по транспорт и туризъм, Комисия по петиции, Cпециална комисия относно тероризма, Делегация в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Албания, Делегация за връзки с Китайската народна република и Делегация за връзки с държавите от Югоизточна Азия и Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Младите посланици бяха заинтригувани от разнообразието на професията на евродепутата и разказа как протича една негова работна седмица, за срещите му по градове и села, за интервютата в БТВ, за разговорите с автобусни шофьори за Европейската директива, за пресконференциите и пътуванията до Брюксел. Евродепутатът успя да събуди ентусиазъм, след като определи себе си като щастлив човек, въпреки степента на напрежение и забързаното ежедневие. В допълнение той сподели, че се гордее с това, че е направил най-успешното предаване в българския шоубизнес ”Ку-ку”, негова гордост са също и трите му деца и че винаги прави това, което иска, и не изпитва тъга, че нещо може би е пропуснал в живота си.

Основната теза, която ще бъде запомнена от всички присъстващи на срещата е, че Европа е свят без граници и тя не е „там“, а е „тук“.  А на въпроса: Какво за вас е Европа?- господин Курумбашев отговори, че Европа е едно голямо семейство, и че това семейство е създало много неща заедно и е много глупаво, когато е работено върху нещо 50-60 години заедно всичко това да се разтури. Темата „Брекзит“ също не бе подмината и становищата, изказани от Петър Крумбашев гласяха, че това за него е едно лошо решение, което не е добро нито за Англия, нито е добро за Европа. Защото Европа освен всичко ни дава и свобода, като например роуминга. Гостът потвърди факта, че можем да сме в Германия или в Брюксел и да се обадим на една и съща цена. А това нещо работи само в Европа, за жалост, то не работи в съседните ни държави като например Турция. Друг пример, който той посочи е, че всички млади хора могат да пътуват навсякъде в Европейския съюз, като там може да останат 6 месеца като гостуващи студенти. Не отрече, че във всяко семейство възникват спорове и потвърди, че така е и в европейското ни семейство, но Европа ни показва как можем също и да живеем заедно.

В края на полезната среща директорът Милко Багдасаров се похвали на Петър Курумбашев за завидните постижения на учениците в областта на спорта, математиката, българския и историята. А също така, заедно с учениците показаха Еврокоридора в училището и разказаха историята за създаването му. Надникнаха и в Медийния център, където се създава вестник „УПКО“ от учениците в Журналистически клуб „Славейков“.В заключение Петър Курумбашев изрази своето възхищение от материалната база на СУ „П.Р.Славейков", от възможностите, които получават младите хора да се развиват, да постигат и да се доказват, което според него вдъхва още повече самочувствие, че сме европейци.Даже смъмри славейковските посланици, че не се хвалят достатъчно при наличие на толкова много поводи за това.

В абсолютния финал на срещата Петър Курумбашев помоли посланиците да му помогнат в неговата работа, свързана с проблематиката на социалните мрежи, като му изпратят своите разсъждения под формата на есета по темата за минималната възраст за включване на децата в социалните мрежи и опасностите, които те биха могли да крият за тях.

                                                           Анелия Крумова, 10“б“ клас

                                                           Главен редактор на училищния вестник „УПКО“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    0 0
    07:53, 4 май 2018
    Този манипулатор Багдасаров докога ще облъчва учениците ни с комунистически парвенюта. Къде го има това в държавно училище да кани партийни кадри. А самият Той няма и ден да не напомни за себе си.
    Ще покаже табелата на училището и ще се снима пред нея като не може да измисли нещо друго. Кога работи кога отсъъства по партийни комунистически дела няма кой да контролира. училище на аавтопилот.
    в кърджали той е едиинствения който си позволява на такъв произвол
Последни новини