Стотици ядоха кешкек в Искра

Стотици жители на Искра, околните села Млечино, Богатино и наши изселници, които пристигнаха от Турция, участваха в мевлид за здраве и берекет в местния месджит. Духовници, водени от Сезер Садулов, отговорник-иршат в Районното мюфтюйство и имаминът на кърджалийското село Жинзифово Ерсой Аптиев, четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Инициативата се организира с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от Турция.

Събитието уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, секретарят на общината инж. Кемал Алиев, кметовете на Млечино, Ябълковец и Богатино.

Майстор-готвачът Джелил Ферад от близкото село Брезен приготви три казана кешкек, за да нагости всички, уважили обичая.

„За втора поредна година организираме мевлид за здраве и берекет, за да укрепим ислямската религиозна традиция, единството и заедността в селото. Надяваме се, занапред това да стане традиция и да събираме много хора, които са свързани с това красиво родопско село“, заяви кметът Мехмед Халил. От името на местните жители той изказа сърдечните си благодарности към всички съселяни и изселници, спомогнали за осъществяването на мевлида.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини