Веригата Handy затвори, след като изгуби договора си с "Мобилтел"

Веригата за мобилни телефони Handy вече не съществува, след като през март е изгубила договора си с "Мобилтел", съобщава „Капитал”. Изданието пише, че  макар в официално съобщение на Handy да се казва, че преустановяването на дейността е временно, в сектора завръщане не се очаква.

В апогея си веригата има над 150 обекта в страната и над 800 служители, но през годините числата бавно се свиват, се припомня в статията.

От пазара изчезват и други вериги за телефони, като обяснението е, че продажбите са основно през телекомите.В сектора се сочи, че около 80% от продажбите на телефони в България стават през операторите. От останалите 20% основната част минава онлайн или през големите вериги за техника като "Технополис" и "Техномаркет". Така на практика не остава пазар за малките магазини. Те вече нямат и толкова важна роля като пунктове за плащане на сметките.

Затова и затварянето на Handy не е прецедент, се констатира в статията на „Капитал”. Според два източника на изданието  същото се случва и с магазините на Global Net Solutions, макар че нито от офиса на компанията, нито от партньора й БТК потвърдиха информацията. Веригата е собственост на регистрираната в Люксембург Intrasoft International, която е част от гръцката група Intracom Holdings на Сократис Кокалис. По данни от сайта на компанията Global Net има 42 магазина в страната.От "Мобилтел" са потвърдили за "Капитал", че от 2 март са прекратили партньорството си с веригата за мобилни телефони Handy. Двете компании работеха заедно от 2005 г. чрез комисионен договор, като веригата предлагаше абонаментните планове на оператора и приемаше плащания на фактури. По неофициална информация от няколко години телекомът е планирал да преустанови партньорството.  В съобщението на Handy основно се уточнява какво трябва да направят клиентите при повреда на закупените устройства. Гаранционните претенции занапред ще се насочват към официалните сервизи на производителите, а телефоните, закупени с план на "Мобилтел", ще се обслужват от оператора. Клиентите, които имат застраховка на мобилни устройства "Хенди гард", ще трябва да се обръщат директно към "Евроинс". "Промяната не влияе по никакъв начин на услугите на "Мобилтел", които клиентите на телекома са ползвали чрез Handy", уточниха от оператора.

Малко вероятно е компанията да започне партньорство с друг оператор, макар че не е необичайна практика този тип вериги да сменят партньорите си, смятат от „Капитал”. През годините това се е случвало и на Handy, която преди работеше с "Глобул" (сега "Теленор"), а после премина към "Мобилтел". По подобен начин Global Net Solution първоначално си партнираше с "Теленор", преди миналата година да сключи договор с БТК.

От "Мобилтел" са посочили, че засега нямат планове за партньорство с друга верига. "Телекомът притежава собствена добре развита мрежа от над 240 магазина в населените места с над 5000 жители, чрез които осъществява основната част от своите продажби", казаха от компанията. Все повече се увеличава и делът на продажбите през сайта mtel.bg. "Онлайн магазинът на "Мобилтел" все още е единственият на пазара, който е отворен за всички потребители, а не само за настоящи клиенти", добавиха оттам, пише "Капитал".

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини