Гърция ни атакува за нов договор за водите на Арда

България е единствената страна в ЕС, която няма утвърдени планове за управление на речните басейни за периода 2022-2027 г. Тези планове включват мерките за управление на водите като стратегически ресурс на страната и се приемат от Министерски съвет. Планът за настоящия период бе публикуван за общественото обсъждане едва в края на март тази година. Това коментира Асен Личев, бивш министър на околната среда, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Това забавяне ще доведе до уязвимост на България по отношение на двустранните отношения със съседните страни. На 9 юни изтича компенсационната спогодба с Гърция, където като загубили Втората световна война сме били задължени да осигуряваме по 186 млн. куб. м годишно води от река Арда. Тази спогодба изтича, ние сме погасили нашите задължения, но гърците правят всичко възможно да ни обримчат с нова спогодба... и ние да бъдем задължени още години наред да им доставяме вода. Ако имахме готови планове за управление на Арда и Марица, те би трябвало съгласно Директивата за водите, която е действащият стратегически документ за ЕС, да са съгласувани с Гърция и това е предостатъчно, за да има добросъседски отношения в областта на водите. Не са необходими никакви договори."

Има опасност политиците да сключат подобен договор, който само ще навреди на интересите на България, особено с оглед по-силните международни позиции на Гърция, предупреди Личев.

Ситуацията с Плана за управление на риска от наводнения е подобна - аварийните планове не са готови, общините нямат официални данни за заливаемите зони и не могат да се подготвят, каза Личев. Тези планове се актуализират на всеки шест години, за да вземат предвид промените в природните условия.

 "На практика нито една община няма такъв утвърден план."

Това означава, че нито една община не може да се подготви да реагира, когато има официално предупреждение за опасност от наводнения, коментира Личев. Общините нямат и актуална информация за състоянието на речните корита на тяхната територия, както и за язовирите.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2024/04/18/gyrciia-ni-atakuva-za-nov-dogovor-za-vodite-na-arda.604909

dnes.bg

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини