Договорът с държавата на Марица Изток 3 изтича утре, централата временно спира

ТЕЦ-ът ще работи само в дни, в които цената на тока е изгодна, обяви изпълнителният директор на централата

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще спре временно работа след изтичането на договора и с Националната електрическа компания (НЕК) на 21 февруари.

В момента централата работи на eдин блок. Съкратени от работа на този етап няма да има. За всички 400 души, които работят тук, има подготвен график през следващите седмици. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка. Ще ремонтират централата и ще я подготвят за времето, когато ще има по-добри цени на ел. енергията. Това съобщи пред електронното издание Divident.EU изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал“ Васил Щонов.

„Изтича нашият договор и минаваме на търговски принцип. Когато има добри цени, ще работим, а когато няма добри цени, няма да работим. За момента 21 и 22 февруари се очертават като дни, в които няма да има търсене на нашата висостойностна електроенергия. Ще трябва да спрем и блока, който в момента работи. Когато се появят добри цени, ще пуснем отново централата“, обясни изпълнителният директор на централата, който бе и служебен министър на икономиката през 2014 г.

Щонов допълни още, че собствениците на топлоцентралата имат намерение ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ да оперира още поне няколко години.

„В дългосрочен план всичко зависи от няколко неща – от това дали държавата ще излезе с някакво решение, от промяната на цените на балансиращата енергия, както и от цената на въглищата. Има очакване цената на въглищата да се повиши през следващите месеци“, каза той.

Основният проблем е, че цената на газа е много евтина и затова цената на произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента. Работим с държавата за това, хората, които са при нас, да бъдат обучени и в други дейности“, каза още изпълнителният директор.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини