Изселници от Турция идват, за да отглеждат плодове и зеленчуци

Изселници от Ардинския край, които от десетилетия живеят и работят в Турция, с настъпването на пролетта идват в родния си край, за да подреждат дворове или да ремонтират къщите си. Един от тях e 51-годишният Йълмаз Мутлу от Башево. От един месец той вече е в родния си край. В квартал „Буджа“ в Измир има триетажна къща. Двамата му синове живеят с него - за всеки е направил по един етаж. Йълмаз споделя, че живее добре в южната ни съседка, но душата му винаги копнее за България.

„Откакто се пенсионирах, през повечето времето от годината съм в Башево. Стегнах  бащината си къща, имаме и градина, където отглеждам плодове и зеленчуци. Токущо засадих картофи, тукашните имат много хубав вкус. Цяла зима в Измир изкарвам с картофи от България“, разказва Йълмаз Мутлу. Той силно се притеснява от обезценяването на турската лира. „Тук, хората мислят, че пенсионерите от Турция се връщат, защото тук е по-евтино и с високите си пенсии ще живеят по-добре. Той не е

съгласен с това. „По-евтини са само месото, млякото, цигарите и алкохолът, а всичко останало в България е по-скъпо –хранителните продукти, плодовете и зеленчуците, транспортът“, казва Йълмаз. Според него спокойствието и чистият въздух са основните причини, за да остане цяло лято тук в Родопите. „Вечер седя, пия си ракията и гледам планината. Това там го няма. Родното място не се забравя. Докато умра, ще съм тука. И на децата съм казал - искам гробът ми да е тук!“, казва Йълмаз. Той е един от организаторите на традиционния селищен празник в Башево, който тази година ще се проведе на 11 и 12 август.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини