Възрастна жена живее три седмици с трупа на мъжа си

86-годишна жена, страдаща от деменция, е живяла три седмици с разлагащия се труп на съпруга си. 

Николина Ковачева е бивш доцент по физиология на растенията в Софийския университет, но сега живее в пълна мизерия, предаде "България он Ер".

Блок 58 в столичния квартал "Гео Милев" е дом за мнозина и затвор за Николина. Почти цяло десетилетие 86-годишната жена не е излизала от дома си. До съвсем скоро живеела със съпруга и сина си. 

На 26 март съседи подават сигнал за носеща се тежка миризма на мърша от апартамента на доцент Ковачева. 

Полицаите се натъкват на смразяваща гледка - до ваната лежи труп на мъж, който се разлага. Оказва се, че това е починалият преди три седмици съпруг на Николина. А до него стояло кучето. Съседката Ралица извела животното от банята и проверила стаята на пенсионерката. Лекарят, който се отзовал на повикването, установил, че жената е с деменция.

Със съпруга си осиновяват момче - Ивайло, което от години имал проблеми с наркотиците, а преди 2 месеца издъхва на операционната маса. От полицията обясняват на Ралица, че още в понеделник са потърсили социалните. Те обаче не реагирали, твърдят униформените. 

След втори сигнал, от социалната служба се отзовават и обясняват, че могат да настанят жената в дом за възрастни, но първо трябва да бъде прeгледана от лекар. Николина обаче отказва категорично, а без нейно съгласие настаняване не може да стане. Единственият вариант е на жената да бъде назначен попечител, обясняват социалните. Тъй като тя няма близки, от Общината може да съдействат да бъде назначе служебен.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини