Версия: Отровителят на Скрипал използвал дъщеря му като оръжие

Според Дейвид Картър, легенда на британската криминалистика, нападателят на бившия руски агент Сергей Скрипал е използвал собствената му дъщеря като оръжие, за да го отрови.

„Избягалите руски шпиони знаят, че са под заплаха. Бъдете сигурни, че се пазят. И понеже отравянето става скоро, след като дъщеря му е пристигнала, смятам, че нападателят е влязъл в контакт с момичето. Превърнал е собствената му дъщеря в оръжие. Всичко това ни насочва към един невъзмутим, равнодушен наемен убиец, за когото последиците са без значение и който трезво се възползва от възможността да нанесе удар”, казва криминалистът в интервю за Надя Узунова от NOVA. Откъс от интервюто бе излъчен в "Здравей, България".

„Престъпление без страст” – хладнокръвно пресметнат опит за убийство, така определя случилото се Дейвид Картър, който преподава „Криминална психология” в университета в Ливърпул, прави профили на престъпници за разследвания по целия свят и изготвя експертизи за съда.

„Използването на нервнопаралитичен агент е доста сложен начин да отровиш някого. Нужни са две съставки, а ти трябва да ги смесиш. Това е много опасно, ако не знаеш какво правиш. Така че, който и да е извършителят, очевидно е бил в състояние да забърка и да контролира отровата. Тоест, търсим човек, който е обучен и владее съвършено такива процеси", каза Картър.

В Солсбъри - мястото на атаката срещу Скрипал Надежда Узунова е разговаряла със свидетели на отравянето на руския шпионин и с разследващи случая. "В "Темата на NOVA" в неделя, след централната емисия новини, ще видим версиите, които те представят по случая.

Каква трябва да е българската позиция по "случая Скрипал"

дискутираха в "Здравей, България" социологът Андрей Райчев и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

"Сигурен съм, че британските служби разполагат със солидна информация, за да може да влязат толкова уверено в такъв международен конфликт. Те може би не са длъжни и имат мотиви да не разкриват тези доказателства пред обществеността". каза Харизанов.

"Ние трябва да си носим натовските ангажименти. Един от тях е да бъдем на страната на НАТО, независимо дали тя е права или не. Този военен съюз е безусловен", посочи Райчев.

Според него реакцията на българския премиер е била много добра. „Борисов игра тънък хубав ход. Той изказа максимално съмнение и направи минимално действие в полза на Запада”. 

Великобритания е в тежка ситуация, която сама си докара, след като гласува за излизане от ЕС. Политическата криза чука на вратата и на мен ми се струва, че Тереза Мей просто прави някакви действия, за да си спаси дребни истории”, коментира той, определяйки британския премиер като „възмутително политическо същество”, смята социологът Андрей Райчев.

Харизанов изтъкна, че говорителят на руското външно министерство Мария Захарова е показала "обидно отношение към България". 

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    евроатлантик
    1 0
    21:50, 30 мар 2018
    Ей такива абдали като тоя Харизанов смъкват имиджа на ГЕРБ
Последни новини