Какво да очакваме от събитието на Apple във вторник

Преди седмица Apple обяви своето традиционно пролетно събитие, което ще се проведе на 27 март. Необичайното в случая е, че то ще се състои не в традиционната централа на компанията в Купертино, а в Чикаго. Локацията е средното училище Lane Tech College в северната част на „ветровития“ град.

Събитието ще е фокусирано върху образованието, като според поканата, посетителите ще могат да се запознаят с „креативните идеи на Apple за учители и ученици“. Другото нехарактерно за компанията е, че няма да има предаване на живо по никакви канали. Последният път, когато технологичният гигант проведе конференция посветена на тази тема беше през 2012 г.

Нови таблети

Обикновено пролетните събития на Apple са фокусирани основно върху представянето на нови модели таблети iPad и обновяване на портфолиото от лаптопи. Основните спекулации са, че най-вероятно технологичният гигант ще акцентира на първите, тъй като пасват доста добре за нуждите на училищата. Компанията може би ще излезе с обновен базов 9.7-инчов iPad. Освен леки подобрения в хардуера очакванията са да се включи нова клавиатура и потенциално да се разшири поддръжката на стилуса Apple Pencil. До момента последният е наличен само за най-скъпите модели таблети – iPad Pro. Спекулира се, че Apple разработва именно такова устройство от висок клас, който да разполага със системата за лицево разпознаване Face ID от iPhone X, но тъй като трудно се вписва в тематиката е възможно да бъде оставен за края на годината.

Добавена реалност и специални планове

Apple успя да влезе доста силно в добавената реалност (AR) чрез цяла плеяда от приложения, които се възползват от хардуерната и софтуерна оптимизация на последните „ябълкови“ устройства. Компанията предоставя специални инструменти за външни разработчици ARKit, който да позволи сливането на дигиталния с физическия свят да става лесно и бързо. Добавянето на нови функции и разширяване на възможностите в посока към образованието е добра отправна точка за Apple.

Но защо компанията се фокусира толкова върху училищата и съответно защо очакваме дебют на по-евтини устройства? Трите основни технологични гиганта – Apple, Microsoft и Google влязоха в битка заспечелването на ученици и учители. Интернет гигантът успя да пречупи всякаква конкуренция със своята достъпна платформа Chromebook. Всеки голям производител предлага достатъчно мощни за нуждите на учениците и учителите устройства и същевременно на много ниски цени, базирани на тази система. С което Google завладя голям пазарен дял. Apple ще се опита да обърне тенденцията и освен софтуерни промени, подходящи за училищата устройства, най-вероятно ще предложи и специална, преференциална програма, от която да могат да се възползват учителите и учениците.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини