Ден първи от политическия кастниг на Слави

Ако някой е имал големи очаквания към кастинга на Слави Трифонов за "българите, изявили желание да участват в постигането на реална промяна в политическия живот у нас", вероятно е останал разочарован. Препитването започна в петък и протече скучновато, като повечето участници – предимно българи от чужбина, споделиха възмущението си от състоянието на държавата и казаха какво според тях е нужно да се прави. Отсъствието на зрелищност, както и на грандиозни политически обещания от страна на кандидатите, обаче допринася за неговата реалистичност, поне на този етап.
Политическото риалити, което се излъчва във фейсбук профила на Трифонов и няма да попадне в шоуто му по бТВ, протича по отработен от шоуто сценарий - кандидатите сядат на столче пред жури и разказват за себе си.
За разлика от другите формати обаче, в "политическото жури" не са сценаристите на "Шоуто на Слави", които бяха основни агитатори в друга негова политическа кауза – референдума за изборните правила.

В журито участват Иван Нинов, генерален мениджър в университет в Доха, Катар; Атанас Раденски, професор по компютърни науки в САЩ и биологът Йордан Бъчваров, който също живее от 20 години в Америка.
Трима от първите четирима, допуснати до интервю, се оказа, че са живели и учили в чужбина.

Първа пред Слави и журито застана Неда Калчева, която е програмист. Тя разказа, че родителите ѝ артисти и че е отраснала в Солун преди да продължи образованието си в САЩ.

"Темата, която ми е близка, е електронното управление. За мен начинът да се оправим в България е да създадем невъзможност да се краде и да има корупция. Законите не са достатъчни, необходимо е да изпреварваме събитията. За това могат да ни помогнат блокчейн технологиите, каквито в Естония се използват от 10 години", каза Калчева.

"Трябва да се борим за бъдещето. Имаме отрицателен прираст - на 100 000 починали 46 000 родени. Здравеопазването трябва да се натисне и да се промени из основи. Най-важно е да има конкуренция на Здравната каса. Трябва да има няколко, но с участие на държавата", каза пък 47-годишният лекар от Ботевград, който е специализирал клинична неврофизиология в Далас.
Иван Шишков, който е мениджър за Източна Европа на голяма английска компания за логистика, смята, че най-големият проблем в момента е липсата на хора и кадри. Правителството трябвало да обръща внимание на инвеститорите, а не да им създава спънки.

Според юриста Живко Седларски, който е живял във Франция, данъчните понякога се ползват като политическа бухалка. Негови клиенти често се отказвали да стигат до край на съдебния процес, защото това отнемало много време.

Темата за отношението на България към Русия и Турция бе засегната от бивш военен разузнавач. Настоящ охранител на посолството на Саудитска арабия у нас и бивш офицер от НСО пък обясни, че главният въпрос за страната е сигурността.
Пчеларят и бивш служител на МВР Бранимир Бранков лансира идея за създаване на орган извън съдебната система, който да гледа вече приключилите дела.

Извън завършилите или специализирали в чужбина кандидат-политици в онлайн формата на Слави Трифонов "Има такъв народ" се явиха и обичайни за родната политическа реалност лица.

"Бях един от учредителите на ГЕРБ във Видин. В първия миг, когато се усети власт, се оказа, че хората, които искат да работя и гледат професионално, не са желани. Когато мислиш, когато имаш позиция, не си добре дошъл". Това каза Мариета Георгиева, директор на училище във Видин. Тя допълни, че в момента е общински съветник от гражданско обединение. Но нейните колеги също я разочаровали.

Кастингът продължава и през почивните дни и може да бъде проследен във Фейсбук профила на Слави Трифонов.

Засега не е ясно какви са плановете за кандидатите, които финишират с най-добри резултати – тоест, дали и как ще се включат в българската политика.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    🇧🇬
    🇧🇬
    13 -7
    17:19, 3 фев 2018
    Гледах ги ....Поредната политическа пикня,с която кукловодите на злото се опитват да обезсилят дясното пространство.......Пробваха с ******, пробваха с РБ (дето Рада Дълбоката го разпърдя), сега дойде ред и на Слави Трифонов......Виждали сме и други мъртвородени проекти..
    • АТ
      а ти кво предлагаш
      14 -8
      17:45, 3 фев 2018

      Или искаш да викаме - Само Герб? Или имаш собствен проект? Изобщо какво искаш да кажеш с по-горното изказване?Аз не харесвам Слави, но твърдо вярвам че трябва да има конкуренция за гласовете на българите.Не може да продължаваме да стоим на този етап, че Герб не е добре, но и никой друг не става.Искам още хора да направят нещо като Слави.

  • 2
    Ва
    Валя
    17 -5
    18:02, 3 фев 2018

    Днес цял ден слушам всичките кандидати.Още върви във фейсбук.Впечетлена съм.Има надежда още за България.Казвам това не заради Слави, а защото съвсем ясно личи че много хора ги боли за положението в което се намираме.Има вече много хора, които са се прибрали обратно в България и не искат да живеят в чужбина.Радвам се че най накрая доживяхме това.Радвам се че хората вече се връщат обратно.Те са разбрали че на вън е друго и мястото им е тук.Просто трябва да изхвърлим боклука и да живеем добре в нашата си държава.Българи, предстои ни най тежкото.Подгответе се, трябва да направим промяната.Само от нас зависи.Никой друг няма да оправи нашата съдба, само ние можем да направим това.

    • 🇧🇬
      🇧🇬
      12 -6
      18:22, 3 фев 2018
      Валя,хората се завръщат от чужбина заради по- добрите възможности,които им дава България в момента.......Само не казвай,че Слави ги е докорал.....А на такива дето обещаваха промяна им се нагледахме.......Запомни,тоя вашият Слави ,само след две три години ще го кълнете до девето коляно.
  • 3
    🇧🇬
    🇧🇬
    10 -5
    18:12, 3 фев 2018
    Отговор на,, a ти какво предлагаш"":. Мнение....Примитивно е да мислиш,че съм безусловно за ГЕРБ....Напротив - за мен дясното е истината....и тъи като в дясно няма по- приемлива политика,избрал съм Борисов .......И все пак,кажи какво толкоз е направил Слави,ако изключим няколко чалгаджийски концерта и един изгубен референдум.......А вечно нацупената му и недоволно- надменна физиономия просто отблъсква..
  • 4
    Х
    х
    2 -2
    15:41, 4 фев 2018
    Бат`Бойко в Турция , цитат: Преди избори народа най-много се лъжи и след лов. . . хи-хи . негласуващи вече, за комунисти глас не даваме/Записки за българските страдания 1944-1989 г. Трета книга/ Петко Огойски
  • 5
    Ми
    Мина
    6 -3
    18:28, 4 фев 2018
    Много хора ги боляло , като гледали от чужбина, че държавата не е добре.Ами защо не е добре.Защото е много харно да получиш висше образование и да духнеш в чужбина, защото там се вадят много пари. А тези ,които останат тук , да теглят каиша и да измъкват полека от калта страната си.Те са заслужилите похвала , а не тези,които се явяват на този кастинг и очакват голям пост във вече тръгнала нагоре държава.
Последни новини