Злоупотребите в Септември: 14 фирми източили 13 млн. Как?

Разследват се злоупотреби за 13 милиона лева в община Септември, освен кмета, като обвиняем ще бъде привлечено и длъжностно лице за документна измама", посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод задържането на кмета на Септември Марин Рачев.

Тя посочи, че на 14 фирми ще бъде направена ревизия, в чийто офис са намерени документи по подозрение за данъчни престъпления.

"Беше открит и офис, в който са намерени фирмените и счетоводни документи за 14 фирми, които се управляват от контролирани от кмета лица. Считаме, че чрез тях е източвана общината", обясни тя пред БНТ.

Днес прокурорите ще възложат данъчни ревизии на тези фирми. Доказателства сочат, че има и данъчни престъпления, обясни Арнаудова.

В Специализираната прокуратура има сигнали за това, че и други кметове в други общини извършват сходна дейност, посочи още тя.

"Започнати са няколко досъдебни производства, но всичко е въпрос на доказателства. Когато съберем такива, които ни дават основание да предприемем явните действия по разследване, както вчера в Септември, това ще бъде извършено и в други общини", коментира тя.

"Нямаме данни, доказателства и твърдения, че кметът на Септември е бил изнудван. Според нас е работил доста спокойно и самоуверено", посочи Арнаудова.

"Този извод правим от интензитета на действията му. Всички 14 фирми, контролирани от него, са изпълнявали всички обществени поръчки в Септември", обясни тя.

"Изключително драстични са случаите на безстопанственост, и то умишлена. Има случаи, когато се сключва договор за ремонт на улица от 400 метра, а тя е 200", коментира Арнаудова.

"На Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинения. Няма съмнения у прокурорите, че се касаe за умишлени действия от страна на кмета за това, че е възлагал почистване на улици на фирми, които са собственост или се управляват от негови роднини", каза още говорителят на главния прокурор.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини