Държавни стипендии и за учениците от частните школа

По-голям кръг от ученици след завършено основно образование ще имат право да получават стипендии за постигнати резултати. Условията и реда за това определиха министрите на редовното си заседание днес.

С постановлението се предвижда освен учениците, които се обучават в дневна и индивидуална форма, стипендии вече да могат да взимат и школниците от комбинирана форма на обучение и тези от дуалните училища.

За първи път учениците от частните школа ще имат равна възможност да получават държавни стипендии с тези от държавните и общинските училища. Средствата за тях ще бъдат предоставяни чрез бюджетите на общините.

Дава се равна възможност и на ученици със специални образователни потребности, които са завършили 7-ми клас с удостоверение и са продължили обучението си в класовете от първи гимназиален етап, също да получават стипендии. За тях ще могат да кандидатстват и учениците, получили международна закрила в страната или получили право на дългосрочно или продължително пребиваване в нея.

Учениците с трайни увреждания, сираците или тези с един родител, които получават стипендия поради тези обстоятелства, ще имат право да бъдат стимулирани и при постигнати образователни резултати .

В случай на класиране и за тази стипендия, те ще имат право да получават и 50% от стойността й.

Има промяна и в горната граница на месечна стипендия, която се увеличава с 10 лева и от 50 става на 60 лева. Училищата ще могат да определят размера й в диапазона от 21 лв. до 60 лева.

За осигуряване на стипендии на учениците от VIII клас на общинските училища през 2017 г. правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 280 020 лева.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Те
    теодора
    2 0
    17:14, 20 дек 2017
    След като имат пари родителите и доброволно са ги записали там, значи имат пари, няма стипендия!!! Аман от несправедливост!
Последни новини