Допълнителна стипендия за високи резултати на матурите ще получават бъдещите студенти

Зрелостниците с най-високи резултати от държавните зрелостни изпити ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика - педагогически, физически, химически и инженерни науки. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10 процента с най-високи оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/, а на втория държавен зрелостен изпит имат резултат, равен или над средния за страната. Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по БЕЛ и са сред първите 30 процента по резултат на втория зрелостен изпит по "Математика", по "Физика и астрономия" или по "Химия и опазване на околната среда".

Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си от държавните зрелостни изпити на адрес: zamaturite.bg.

Допълнителната стипендия на студентите се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021 година, информират от МОН.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини