БСП създаде партийна организация в Бурса

Изображение 1 от 4

      Първата основна партийна организация с пет членен състав на БСП в Турция беше създадена в град Бурса. За секретар е избран инж. Шюкрю Сьонмез. Това се случи по време на посещението на общинският съветник от БСП в Кърджали Назми Мюмюн в южната ни съседка. Назми Мюмюн работи по проекта „Политически инициативи на Националния съвет на БСП“ за работа с изселническите организации в Република Турция и в среди на заминалите на работа в чужбина български граждани.

      В хода на посещението са проведени срещи с ръководствата на изселническите организации в Истанбул-„Бултюрк“, „Газиоосман паша“ и Румелийските турци. В Бурса срещите са с  земляците от Ардино от сдружението „Егридерелилер“ и с „Балканските турци“ в град Къркларели.

     В разговорите за настроенията и нагласите на нашите изселници в Турция в новата политическа обстановка  пролича интересът към  други партии в България извън традиционното ДПС и появилото се преди две години ДОСТ, съобщи Назми Мюмюн. Особено висок интерес се проявява към БСП. В една от организациите  изселниците се разграничиха от ДОСТ и ДПС  и изразиха готовност да се насочат към друга Българска партия, която подаде ръка за сътрудничество и която приема българските граждани от турски произход за равноправни. Искането е за присъствието на кандидати с турски произход на избираеми места в листите при бъдещите избори. Изразена беше и ярка позиция – ако на идващите парламентарни избори на избираемо място в листата на БСП има турско име, а на местните избори кандидатът за кмет на левицата в Кърджали е български гражданин от турски произход, ще развеят българския трикольор в Истанбул. По тези въпроси от една от най-големите изселнически организации настояват за среща с националното ръководство на партията.

    „Срещите с нашите изселници преминаха в човешка атмосфера и в приятелски дух. Стане ли въпрос за икономически условия и за политика, хората бяха смутени и разконцентрирани. Те търсят определено нова алтернатива извън традиционното за тях ДПС и ДОСТ“, разказа Назми Мюмюн.

     И ръководствата на изселническите организации, и избирателите са поставили въпроса за прекратяване на езика на омразата от страна на политиците. Те търсят гаранции за тях и за роднините им в България, като акцентират на спазването на човешките права и свободи. Те се противопоставят на явните и скрити  форми на дискриминация към представителите на малцинствата в България.

    На снимките

    Назми Мюмюн подарява на председателя на „Бултюрк“ Рафет Улутюрк  книгата –албум „Кърджали“, на члена на ръководството на „Егридерелер“ и почетен консул на Република България в Бурса г-н Хаяти Коркмаз книги за България.

    В Истанбул с лидера на „Гаазиосман паша“ Неджатин Барлас.


    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Jo
      Joro
      1 -1
      10:42, 1 ное 2017
      Ех бе стари ку-ви що си не гледате старините парцали
    Последни новини