6 °C

Разкриха тайната на 3 200-годишен лувийски надпис

През 1878 жители на малкото турско село Бейкьой откриха варовиков фриз с височина 35 см и дължина над 2.5 метра, изпъстрен с непознати йероглифи. На учените ще са им нужни поне 70 години да разберат напълно езика, принадлежащ към групата на лувийските езици. Сега 3 200 години след създаването му, изследователите успяват да разгадаят значението на фриза.

Древният език характерен за териториите на сегашна Северна Сирия и Западна Турция изчезнал около 600 г. пр.н.е, но не и преди създаванато на фриза, който представлява най-дългия надпис с йероглифи от Бронзовата епоха. По време на откриването му, френският археолог Жорж Перо внимателно копирал надписа преди фрагментът от варовик да бъде използван за строителството на джамия.

Тези надписи и последвалите копия били изгубени до 2012 година, когато копието на Перо бе открито в дома на известния археолог Джеймс Мелаарт. Сега екип от швейцарски и немски археолози твърди, че е разгадал надписа и удивителната му история. Според Еберхарт Зангер фризът пресъздава войните, битките и инвазията на принц Муксус. Принцът от времето на Бронзовата епоха бил от царство Мира, контролирало Троя.

Някои хора вярват, че лувийците са “морските хора”, за които се смята, че сложили край на Новото египетско царство. Зангер прави още по-смело предположение, като твърди че е възможно те да са допринесли за упадъка на суперсилите от Бронозвота епоха, след като дали началото на серия конфликти, известни като Нулева Световна война.

При наличието на едва дведесетина души в света, които могат да четат на лувийски и 2.5-метровия фриз е истинско постижение, че историята му е преведена. “Според надписа лувийци от Западна Азия допринесли решително за така наречената инвазия на морските хора и по този начин сложили край на Бронзовата епоха в Източното Средиземноморие”, обяснява Зангер.

Някои учени са скептично настроени към находките, посочвайки факта, че екипът работи с копие с неустановен произход, който може и да е фалшификат. Други твърдят, че би било трудно да се фалшифицира толкова дълъг надпис, особено като се има предвид, че самия Мелаарт не е разбирал лувийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ja
  Jack Bauer
  3 -1
  11:58, 21 окт 2017
  Артефакт на 3200 г. използван за строеж на джамия?!? Аборигени.
  • Ma
   MAAVI PARA
   1 0
   15:21, 23 окт 2017
   ДА бе представяш ли си аборигени то4но като каурите, нема да изпратят този камък през 1878 г , за градежа на орфейската църква ами джамия са строили,., БРЕЕЕЙ , БАУЕР ФАКЮ

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини