Помогна ли ЦИК за безапелационната изборна победа на Ерол Мюмюн?

Помогна ли Централната избирателна комисия за безапелационната изборна победа на Ерол Мюмюн?Този въпрос си задават мнозина кърджалийци, проследили телевизионните репортажи от Столицата на Източните Родопи. Поводът е жалбата от Радослав Иванов Милев - кандидат кмет от КП Продължаваме Промяната – Демократична България - Кърджали, за изразено съмнение, относно нарушение на изборните правила

В Общинската избирателна комисия – Кърджали е постъпва жалба с вх.№226/ 29.10.2023 г.  от Радослав Иванов Милев . Жалбата е  регистрирана в 13.00 ч. В изложението се твърди, че на бюлетините за гласуване имената на партиите и коалиции, които са издигнали кандидати за кметове и общински съветници не са изписани с идентичен шрифт. Конкретно името на ПП Движение за права и свободи - ДПС е изписано с различна големина на шрифта от останалите политически партии и коалиции.

Съгласно Решение №2519-МИ от 27.09.2023г. за определяне на поредните номера на бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК в изборите за общински съветници и кметове на 29.10.2023г., Политическата Партията, посочена в жалбата е изписана по следния начин  - Движение за права и свободи – ДПС- с малки букви, без кавички, така както самата партия е пожелала да бъде изписана.

ОИК Кърджали намира подадената жалба за неоснователна , тъй като  ОИК одобрява графичния дизаин на образеца на бюлетините, съобразно предложението на ЦИК.

Съгласно трайната практика на ЦИК, подадената жалба има само уведомителен ефект и ролята на подателя се изчерпва със сезирането на ОИК.

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 от Изборния кодекс, ОИК – Кърджали реши:

 Отхвърля жалбата на Радослав Иванов Милев – кандидат кмет от КП Продължаваме Промяната – Демократична България -  Кърджали  като неоснователна.

Решението на Общинската избирателна комисия може да се оспори пред ЦИК по реда на чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс в тридневен срок от обявяването му.

Решението на ОИК е подписано от Председателя й Юркюш Мехмедемин Ахмед и секретар: Леман Лютви Мехмедали.

 Всичко щеше да бъде добре,ако в бюлетината за кандидати за кметове имената на две партии със сходни названия  и абривиатури не бяха изписани едно след друго и не въвеждаха в заблуждение избирателите.Под номер 57 е изписано Движение за права и свободи с малки букви и под номер 60  Национално движение за права и свободи с главни.Всички названия на партии и коалиции в бюлетината са изписани с главни букви с изключение на това на ДПС.Това удивително напомня на времената с нишаните по интегралните бюлетини които се правиха по изборите в Кърджали от партийни агитатори по време на вота.Сега обаче пръст има и ЦИК.Просто облекчава хората с ниска грамотност да изберат желания кандидат.

   ЦИК направи реверанс към ДПС и с отмяната на машинното гласуване.Това също облекчи неимоверно ориентацията на избирателите на ДПС в деня на вота.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини