В топ 2 сме по ромско население

"България е на второ място в Европа по брой на ромското население, след Румъния. В Европа живеят около 13 млн. роми", каза Асен Колев, член на Национален съвет по етнически и демографски въпроси при Министерски съвет.

Според него това е един изключително сериозен проблем не само за нашата страна, но и за Европа, информира агенция Фокус.

"Трябва да се търси европейско измерение на решаване на проблема, за да може по този начин представителите на ромската общност действително да бъдат пълноценни граждани на Европа", посочи Асен Колев.

Според него българинът не е настроен срещу циганина или срещу рома - "той не е расист, както се опитват някои хора да издокарат".

"Българинът приема другостта, стига тя да бъде в рамките на нормалното възприятие на един човек", допълни Колев.

"Тези опити на някои националисти сега да подчертават, колко е зле ситуацията в нашата страна, пред война, са целенасочени. Заради политики се правят, заради изборите се правят. Аз съм продукт на българското общество, благодарение на българите, в целия ми живот винаги се появява някой човек, който да ми помогне, за да успея", каза още Колев.

"Не бих казал, че има напрежение на национално равнище между българи и роми. Има отделни конфликти в отделни населени места. Битови конфликти, личностни конфликти, междусъседски конфликти винаги е имало, но те никога не са имали масов характер", подчерта той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини