Общините на минус 1 млрд. лв. Преглед на националния печат

Бюджетите на общините на минус с 1 млрд. лева, предупреждава „Дневник"
Заради кризата през тази година общините ще загубят над 1 млрд. лв. приходи, изчисли във вторник ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Част от дефицита се формира от задържането на 10%, или около 250 млн. лв., от държавната субсидия за местната власт. Това е една от антикризисните мерки на правителството. Експертите на сдружението предупредиха, че буферът ще изправи пред финансов колапс 1/3 от общините, защото за тях 10% от субсидията е равна или до два пъти по-голяма сума спрямо собствените им приходи. Най-заплашени са малките общини.
Премиерът Сергей Станишев дойде на общото събрание на сдружението, но не успя да чуе притесненията на кметовете, защото напусна залата преди дискусията за финансовите проблеми на общините. Той обаче успокои в аванс представителите на местните власти с обяснението, че благодарение на строгата фискална политика на правителството България е много по-подготвена за последиците от кризата, отколкото съседна Румъния.
В същото време прогнозите на бизнеса за сериозен спад на приходите и оттам на данъчните постъпления в бюджета не оставят големи възможности на правителството да откликне на исканията на общините. За необходимост от сериозно затягане на бюджетните разходи предупреди и Международният валутен фонд в годишния си доклад за България. В противен случай експертите на фонда не изключват сценарий със сериозен бюджетен дефицит чак до края на 2014 г.
Общините ще загубят около 700 - 800 млн. лв. от планираните постъпления от данъци и такси за тази година, каза председателят на сдружението Дора Янкова, която е и кмет на Смолян. Върху приходите в местните бюджети най-негативно ще повлияе замразеният пазар на недвижимите имоти. По изчисление на експертите на сдружението постъпленията от данъка върху сделките с имоти ще паднат с до 60%, като най-голям ще е сривът в общините с най-висока инвестиционна активност досега. Заради проблемите на имотния пазар се очаква до 30% намаление и на средствата от сделки с общински терени. Всичко това поставя на изпитание изпълнението на приходите ни, каза кметът на Монтана Златко Живков. Според него и колегите му от сдружението на общините трябва да се направи нов закон за местните данъци и такси. С него трябва да се въведат нови местни данъци, а част от събираните от държавата вземания да се прехвърлят на общините. Кметовете поискаха да се въведе и данък върху земеделската земя, какъвто се обсъжда от няколко години.
Преди това Станишев информира, че до една седмица правителството ще приеме постановление, с което ще се отпуснат допълнителни капиталови субсидии за общините. Средствата са част от антикризисния пакет на кабинета, но местната власт ще получи 150 млн. лв. вместо първоначално планираните 250 млн. По думите на премиера със средствата трябвало да се решат конкретни проблеми на общините, но и да се подпомогне местният бизнес, особено строителният.
Представителите на местната власт предупредиха за проблеми при усвояването на еврофондовете, които остават една от малкото алтернативи за финансиране на общински проекти. "Разчитаме много на европейските фондове заради очаквания бюджетен дефицит. Заделяме обаче немалко пари за подготовка на проекти, които се класират, но не получават финансиране, защото средствата били изчерпани. Ако продължава така, няма да имаме възможност да правим повече проекти", обясни кметът на Свищов Станислав Благов. Проблем за общините е, че трябва да осигуряват авансови плащания по европейските проекти, чието възстановяване се забавя, както и да поемат за своя сметка ДДС. Затова те настояват правителството да осигури повече средства във фонд ФЛАГ, който ще им отпуска кредити за европейските проекти.
Според премиера обаче засега фонд ФЛАГ е добре капитализиран - със 160 млн. лв.
Кметовете се притесняват и от спрените средства по предприсъединителните и оперативните програми.

Минчо Спасов: МВР шефът да не ходи в чужбина, пише „Труд"
Да се ограничат командировките в чужбина на вътрешния министър Михаил Миков до края на мандата на правителството. Това ще поиска от премиера Сергей Станишев шефът на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов.
"МВР няма проблеми от външнополитически характер. Проблемите на МВР са вътре в страната и в оставащите 3 месеца трябва министърът да ограничи международните си ангажименти, да е тук, за да решава проблемите", отсече вчера Спасов. Заедно със заместниците си Татяна Дончева и Борислав Българинов той изслуша вчера исканията на лидери на синдиката на протестиращите полицаи.
След срещата шефовете на вътрешната комисия решиха да привикат министър Миков на 26 март. От него ще искат да представи план за съкращения в МВР, осигуряващ до 50% увеличение на заплатите. Ще настояват да изготви и списък с имоти на ведомството, които да бъдат продадени, и с парите да се платят обезщетения на съкратените.
Съкращенията в МВР могат да достигнат до 30% като засегнат администрацията, а не редовите полицаи. Това обяви вчера шефът на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов след среща с лидери на синдиката на протестиращите ченгета.
От 63 000 служители, 32 000 са полицаи, а останалите 31 000 души работят в структури, част от които са излишни, смята Спасов. За примери той посочи служби за поддръжка, ведомствената болница и Академията на МВР.
На 26 март вътрешният министър Михаил Миков ще бъде извикан в комисията да представи план за съкращенията. Приоритет, според Спасов, трябва да е запазването на 32 000-те полицейски щата. След чистката щяло да се изясни ще има ли до 50% увеличение на заплатите.
" За 3 месеца до изборите промяната в МВР не може да приключи. Но тя трябва да започне. Отлагането й ще задълбочи тази агония, която е нетърпима и за полицаите, и за цялото общество", каза още Спасов, който е депутат от НДСВ. Неговата заместничка и коалиционна партньорка от БСП Татяна Дончева също бе на срещата с протестиращите полицаи. На тръгване тя отсече: "Как си представят 50% увеличение на заплатите? Това са допълнителни 700 млн. лв. и в тази криза може да се срине държавата". Дончева нарече хвърлянето на пагоните при протеста на ченгетата в неделя "много груба проява, която показва некачествения подбор в МВР в последните 20 г. на всеобщ хаос".
Полицаите, които си хвърлят нашивките, трябва да напуснат, обяви Миков, който вчера бе с делегация в Литва. Министърът определи жеста като обида към работещите в МВР и обществото. " Тоя жест е, защото на полицаите им е дошло до гуша", каза шефът синдиката на МВР Иван Павлов.

Мъж със счупен череп, бранел съсед от крадец, разкрива „24 часа"
Крадец счупи черепа на 23-годишен младеж, който го спипа да разбива вратата в съседен апартамент в столичния кв. Изток. Апашът ударил момчето с гаечен ключ и избягал.
Пострадалият Михаил Митев спешно бе опериран в "Пирогов". Когато от полицията дошли на мястото на инцидента, повече от 5 часа не успели да съберат следи, а за известно време дори оставили без надзор веществените доказателства, разказаха съседите.
"Синът ми за малко не загуби живота си, за да залови опасен бандит. Абсурдно е полицаите да протестират за по-високи заплати, а да не си вършат съвестно работата", твърди майката Даниела Митева.
23-годишният Михаил излизал от дома си в понеделник около 12 часа на обяд, когато видял, че вратата на съседния апартамент е разбита и зее отворена. Младежът надникнал и видял в антрето крадеца, който светкавично се хвърлил срещу него с гаечен ключ.
"Успях да отклоня с ръка първия удар, но при втория той ме уцели с металния предмет по главата и аз загубих равновесие", разказа смелият младеж, който преди месеци е завършил "Международни отношения" в Софийския университет. Михаил ударил веднъж през устата бандита. Апашът се претърколил по стълбите, но успял да се изправи и избягал.
"Веднага се обадих на тел. 112, после ме откараха с линейка в болница и се наложи спешно да ме оперират", разказа Митев.
Близките му споделиха, че са потресени от безхаберието на полицаите от Първо РПУ, които пипали разбитата врата, вместо да вземат оттам следи от апаша.
"Искаха да правят оглед без поемни лица, което значеше, че ако заловят крадеца, доказателствата срещу него няма да са валидни", разказа лелята на пострадалато момче адвокат Виолета Веселинова. Тя настояла да присъства на огледа. Веселинова дори видяла как експертка държи с ръце без ръкавици слънчевите очила, паднали от опасния бандит.
"Много съм благодарен на Мишо, дано се оправи по-бързо. Ако не беше той, а аз бях изненадал крадеца, сигурно за мен тази среща щеше да е фатална", каза собственикът на разбития дом Георги Манев, пенсиониран ветеринар.
Комшии споделиха, че само преди 2 седмици апаши са разбили всички мазета във входа. Тогава дори не се обадили в полицията - знаели, че няма смисъл.
"Крадците стават все по-нагли и агресивни, наясно са, че полицията не иска или не може да ги хване", категорична е Даниела Митева.

Без кръст и забрадка в училище, иска „Монитор"
Ученици с християнски кръстове или момичета със забрадки по мюсюлманската традиция няма да бъдат допускани в школата. Това предвижда проектът за закон за училищното образование. В него е записано, че българското училище е светско и учениците не може да носят символи, които по агресивен и натрапващ се начин демонстрират религиозните предпочитания. Проектът предстои да бъде обсъден от правителството.
След скандала с преподаването на ислям в училището в Рибново и намесата на ДАНС, просветният министър Даниел Вълчев вчера каза пред БНТ, че броят на децата, които учат ислям като свободна или задължителна избираема подготовка, е изключително малък. "Този брой е с пъти по-нисък от броя на мюсюлманите като процент от българското население, така че тук въобще не може да става въпрос за някаква кой знае каква тенденция", отбеляза министърът. Той допълни, че в петък ще отговаря на парламентарно питане на народния представител Яне Янев и ще съобщи точните данни. Вчера от просветното ведомство отказаха да отговорят на въпрос за това, колко деца учат религия, защото нямали събрани данни. Според министър Вълчев училището не е място за преподаване на индоктриниращи предмети или на предмети, които въвеждат във вярата. В момента в училищата в страната се изучава православна религия или ислям като СИП или ЗИП. Министър Даниел Вълчев съобщи, че вчера вечерта е подписал заповед за започване на проверка в училището в село Рибново. Той отбеляза, че "в условията на нарастващо политическо напрежение покрай изборите е изключително неуместно да се намесват децата в религиозната тема". На въпрос за радикалния ислям министър Вълчев отговори, че има много сигнали за няколко училища в страната, не само за училището в Рибново. Регионалните инспекторати по образованието са правили проверки, в които са установени различни нарушения, но не в такива размери и не в такъв аспект, както се твърди от Яне Янев, посочи Даниел Вълчев.
Кметът на община Гърмен Ахмед Башев смята, че напрежението у хората в село Рибново и в общината, свързано с вчерашните събития, започва да спада. Това коментира той пред БТА.
Башев заедно с учителя по религия в селото Мурад Бошнак бяха отведени за разпит в ДАНС преди 2 дни. Двамата са дали показания по искане на прокуратурата, дали е оказван натиск по отношение на насилствено изповядване и обучение в ислям в селото и дали има данни за подбуждане на национална вражда и религиозна омраза. Башев нарече "нелепи клевети и лъжи" твърденията, че в Рибново и района се проповядвал ислямски фундаментализъм.
"Колкото по-бързо се изяснят тези неща, толкова по-бързо ще спадне и напрежението у местните хора", каза той. Нашата мисия още след пристигането ни в селото снощи бе да успокоим хората, да ги призовем към спокойствие и недопускане на каквато и да било агресия, добави Башев. Той съобщи, че учителят Мурад Бошнак също вече е на работа.
Директорът на СОУ "Йордан Йовков" в Рибново Феим Иса каза по телефона, че в училището в момента има нормални учебни занятия. Това е най-голямото училище в община Гърмен, с 450 ученици.
"Случилото се вчера и шумът, който се вдигна, предизвикаха известни притеснения и у децата, и у колегите, но те започват да отшумяват", каза Феим Иса. "В момента имаме и проверка от експерти на Министерството на образованието и науката, уточни Иса. Проверява се всичко, но няма от какво да се притеснявам, в това число и за обучението по религия, което се осъществява като избираем предмет", коментира той.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Огнян Соколов участва в проверка на МОН по жалба на жител на Сатовча, че в местното СОУ "Св. Кирил и Методий" се организирало под натиск над родители и деца обучение по ислям.
"Този въпрос е от компетенцията на министерството на образованието, защото те правят учебните програми", заяви шефът на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов пред "Монитор". Той уточни, че оплаквания за проповядване на радикален ислям и нарушаване на човешките права от жители на Рибново и околните села при тях не са постъпвали.
Повече от 4000 ученици в 44 населени места на страната изучават през тази учебна година ислям, съобщи началникът на отдел "Образование" към Главното мюфтийство Хюсеин Карамола. През миналата учебна година ислямско вероизповедание е преподавано в 42 населени места в района на Гоце Делчев, Велинград, Смолян, Плевен, Хасково, Крумовград, Айтос, Добрич, Разград и София. Тогава броят на обучаваните е бил 4200.

Съдът глоби министър за бойкот на знаково дело, отбелязва „Сега"
Скандалното протакане на знакови дела принуди съда да санкционира и член на кабинета, а не само адвокати и свидетели. Земеделският министър Валери Цветанов бе глобен с 2000 лв. от Софийския районен съд, защото втори път не праща два отчета, изискани от магистратите по дело за сключване на неизгодни договори срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев.
Заради липсата на документите съдия Даниела Борисова трябваше да отложи за 12 май процеса, чието движение се следи изкъсо от Висшия съдебен съвет и ЕС. Цветанов, който напоследък се прочу с екзотичните си воаяжи, заради които не сколасва да изпълни изискванията за размразяване на спрените от ЕС пари, не праща в съда отчети за приходи и разходи на фонд "Земеделие" за 2005 и 2006 г. Това са последните доказателства, които засега страните са поискали. Когато те бъдат приложени, до присъдата ще останат само обясненията на Друмев (които той не е длъжен да даде), и пледоариите на адвокатите и прокурора.
Според обвинението Друмев е ощетил фонда с около половин милион лева с наемането на офиси за регионалните поделения на Разплащателната агенция в Пловдив, Разград и Силистра през 2005 и 2006 г. За това той може да получи от 1 до 10 години затвор.
На заседанието по същото дело през ноември от фонд "Земеделие" ядосаха съда, защото не бяха донесли заверен превод на изискани документи. "Хайде, научете се! Две заседания се отлагат, защото документите, които се представят, не съответстват на НПК", възмути се тогава съдията. Миналото лято и от прокуратурата имаха търкания с фонда и дори се наложи да искат съдебна заповед, за да се сдобият с документи по разследване за злоупотреба с пари от САПАРД.
От земеделското министерство обаче твърдят, че още на 20 февруари т.г. изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Ализан Яхова е изпратила на Софийския районен съд "докладни записки от Асен Друмев относно Отчет за изпълнение на план-сметката на ДФ "Земеделие" към 31.12.2005 г. и към 30.12. 2006 г. по приходни и разходни параграфи". Вчера аграрният министър Валери Цветанов отново не бе в България и затова не бе открит за коментар.
Делото в СРС е само един от процесите срещу Друмев. Той е обвинен и за неправомерно одобрените проекти по САПАРД за близо 49 млн. лв. От тях 12.2 млн. лв. са от републиканския бюджет, а останалите - от Европейския съюз. По този процес го заплашват от 3 до 10 г. затвор. Друмев се разследва и за престъпление по служба и за длъжностно присвояване в особено големи размери заради 618 441 лв., изплатени по проект на "Памексвин" ООД.
Докато районните магистрати отлагаха делото срещу Друмев, зам.-шефът на Софийския градски съд Георги Колев се опитваше да угоди на всички адвокати за нова дата по друг знаков процес, следен отблизо от ЕС - за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД от бизнесмена Марио Николов и от още 8 души.
Тъй като адвокатът на един от подсъдимите бе болен, делото бе отложено за 23 април. Това означава, че България няма да отговори на очакването на Брюксел спонсорът на БСП Марио Николов да бъде осъден до края на март поне на първа инстанция. "Очакваме осъдителна присъда по делото "Николов" до края на март", заяви неотдавна в Брюксел началничката на отдел "Земеделие" в ОЛАФ Елизабет Шпербер. Главният прокурор Борис Велчев обаче обясни вчера, че никой не е поемал подобни ангажименти.
Подсъдимият Григор Главев донесе в съда болничния лист на адвоката си Зоя Иванова. "Неясно остава обстоятелството позволява ли здравословното състояние на адвокат Иванова тя да се яви в съда", заключи съдия Колев и постанови да бъде направена справка в болницата, издала листа на Иванова, дали заболяването й наистина е толкова сериозно. Другият проблем бе свързан с намерението на съдията да насрочи делото още за следващата седмица - на 23 март. Оказа се, че Зоя Иванова е посочила в болничния си лист, че на тази дата е заета с друго дело. Последва изброяване на още седем дати, на които поне по един от осемте защитници все се оказваше ангажиран. Адвокат Менко Менков дори оправда невъзможността да се яви на делото между 1 и 12 април с пролетната ваканция на децата си, което не бе прието от съда.
Междувременно прокуратурата готви и второ обвинение срещу Марио Николов - за източване на ДДС чрез препродаване на поточни линии за обработка на месо и колбаси на "мрежа от фирми". Твърди се, че при всяко фиктивно прехвърляне на собствеността фирмите са вземали по 8 млн. лв. ДДС.
За пране на пари скоро на съд ще бъде пратен и президентски спонсор - пернишкият бизнесмен Людмил Стойков. Първоначално прокуратурата го свързваше с Николов, но доказателствата не й стигнаха да го изправи заедно с него пред съда.
В понеделник заради болест на един от подсъдимите бе отложен и процесът за източването на столичната "Топлофикация" срещу бившия й шеф Валентин Димитров.


200 000 македонци с наши лични карти, отбелязва „Дума"
Почти 200 000 македонци имат български лични карти, съобщи в. "Нова Македония". Повечето от тях са ги извадили, за да могат да пътуват в страните членки на ЕС. Част от тях правят това незаконно, обявявайки фалшив адрес на местопребиваване. Процедурата по получаване на българска лична карта е прекалено проста и от македонските граждани се иска само копие от паспорт и свидетелство за раждане, както и молба до Държавната агенция за българите в чужбина и до Министерството на правосъдието, че се чувстват българи, че имат български произход. Чрез посредник (на който се плаща от 150 до 200 евро) цялата работа приключва за около 5 месеца.
За да си изчистят съвестта, голяма част от македонците с български лични карти подписват изявление при македонски нотариус, че се чувстват македонци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини