Над 4000 български деца изучават корана

Над 4000 български ученици от цялата страна изучават ислям. Според Главното мюфтийство през изминалата учебна година ислямско вероизповедание е преподавано в 42 населени места.

Тази година ислямът се изучава в училища от 44 града и села, уточниха от мюфтийството. Предметът "религия ислям" се преподава един път в седмицата в рамките на един учебен час, който обаче е свободноизбираем.

Припомняме, че през последните десетина дни се появи информация, че в определени части и предимно в Родопите се проповядва радикален ислямизъм. Лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев посочи община Гърмен и село Рибново като типични примери, където има прояви на краен ислямски фундаментализъм.

Така при спецоперация служители на ДАНС арестуваха кметът на община Рибново Ахмед Башев и учителят по радикален ислямизъм в селото Мурат Бошнак.

Като най-фрапиращ пример Яне Янев посочи, че в Рибново директор на училището е Феим Иса. Там Иса е установил пълен диктат на учителския колектив и насилствено застава учителите да ходят с облекло, което да не е светско. Той карал и учителите да насърчават ученичките да ходят със забрадки и арабски носии.

Същият директор активно подкрепя действията на Мурат Бошнак, представен и назначен от него като учител по религия. Бошнак задължава родителите насилствено да подписват заявления, че искат техните деца да изучават задължително избираем предмет (ЗИП)- Ислям. Той настоявал децата да се обръщат към него с ага, вместо с господин.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи от своя страна заяви, че обвиненията, отправени към Бошнак са напълно безпочвени: "Мурад Бошнак е възпитаник на Висшия ислямски институт, мой студент. Аз го познавам и всички неща, които се пишат - че е преподавал радикален ислямизъм, не отговарят на истината. Аз това го гарантирам".

Относно въпросът за съществуването на радикален ислям у нас мюфтията допълни: "Радикален ислям в България няма. Ние също сме обезпокоени от грубата намеса на някои политици във вътрешните дела на изповеданието и в това число от постоянните обвинения срещу нас за радикален ислямизъм. Това, което хората го изповядват по места, не е от вчера. Мюсюлманите в България не са дошли от арабския свят. Те са коренно население на тези земи, отдавна живеят тук и между тях и хората от другите изповедания никога не е имало проблем.

Мисля, че оттук нататък също няма да има проблем. Мисля, че не е добре заиграването с нападки срещу нас, тъй като това няма да доведе до добър край за никого. Ние сме граждани на тази страна, не сме по-малко родолюбци от когото и да било и при положение, че има какъвто и да е радикален ислям, ние първи бихме сигнализирали органите на реда. Но в България такова нещо не е имало и няма да има".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини