Мустафа Кафеджи спечели коча в Ябълковец

15-годишният Мустафа Кафеджи, състезател на спортен клуб по борба „Кърджали“,   спечели голямата награда - коч на традиционния турнир по свободна народна борба в ардинското село Ябълковец. „Башът” бе дарен от кметицата на Ябълковец Мюзейен Сюлейман и Хикмет Акбулут, председател на Организационния комитет на селищния празник. Младата надежда на СКБ „Кърджали“ победи във финалната среща  съотборника си Мюмюн Дурмушали с туш. Преди това, той победи в оспорвана схватка бившия състезател на „Арда“ Рейхан Рамадан от Горно Прахово.

„Много съм щастлив. За първи път в състезателната си кариера печеля коч.  Играя борба от три години по ръководството на треньора Аталай Сюлейман“ сподели Мустафа Кафеджи. Той е бронзов медалист от Републиканското държавно първенство по свободна борба в Бургас.
Десетки борци премериха сили в традиционните народни борби в Ябжълковец, проведен в неделя на местния мегдан. Пехливанските схватки продължиха повече от 4 часа, а интересът към тях беше изключително голям. Схватките бяха наблюдавани и от областния председател на ДПС Изет Шабан, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на местния парламент Сезгин Байрям. В двубоите участваха борци от СКБ „Родопи“ от Момчилград, СКБ „Загорец“ от Нова Загора. Бурни аплодисменти предизвикаха и борбите на момичетата, които се състезаваха в самостоятелна категория. Особено голяма техника и отлична физическа подготовка показаха националните състезателки Диана Павлова и Мима Танева от СКБ „Загорец“.

Съдии на битките бяха Светослав Христов от Сливен и треньорът на СКБ „Кърджали” Аталай Сюлейман, син на известният борец в близкото минало Ибиш Ибишев.

Всички призьори бяха наградени с медали и парични награди.  За найрезултатен борец бе обявен Мустафа Кафеджи, а за най-техничен Стивън  Христов от Сливен. Бронзовият медалист от Републиканското държавно първенство по свободна борба в Бургас Мюмюн Дурмушали бе избран за най-перспективен състезател.
Спонсори на турнира бяха изселници от района, които живеят в Турция.

Кметицата на Ябълковец Mюзейен Сюлейманизказа своята специална благодарност към спонсорите.

Ето и останалите победители в различните категории:

Деца:

До 35 кг: Джанер Мустафа (Момчилград)

До 45 кг: Денис Тунджер (Момчилград)

До 51 кг: Стивън Христов (Сливен)

Юноши:

До 50 кг: Енис Мустафа (Кърджали)

До 75 кг: Мустафа Кафеджи (Кърджали)

Момичета:

До 44 кг:   Диана Павлова (Нова Загора)

До 51 кг:  Мима Танева (Нова Загора)

Девойки:

До 48 кг:  Станимира Танева (Нова Загора)

Тежка категория:

Мюмюн Дурмушали (Кърджали)

Текст и снимки:Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини