Кръшни хора се виха на събора в Ябълковец

За трета поредна година в ардинското село Ябълковец се проведе събор. Проявата бе организирана от местното кметство и с финансовата помощ на изселници от Турция.

Много жители на околните села се стекоха за празника. Гостуваха и изселници от Турция и Западна Европа.

Празникът уважиха председателят на областния съвет на ДПС Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места.

„Нашата община е много красива. Тук живеят прекрасни хора, които във всяко населено място организират селищни събори. Поздравявам организаторите на този празник. Много хубава традиция. На подобни празници, показваме бита, културата и духовната родова красота. Нека бъдем по-сплотени и по-единни, за да може нашата община да бъде още по-красиво място за живеене”, заяви в приветствието си кметът Ресми Мурад.

Селският управник  Мюзейен Сюлейман  изрази сърдечните си благодарности към спонсорите на традиционния събор-мевлид.

Тазгодишната празнична програма бе наситена с разнообразни спортни програми и самодейни изпълнения. Организирани бяха турнири по шах и табла. Огромен интерес предизвикаха пехливанските народни борби, които бяха доста оспорвани. Имаше борци от Кърджали, Момчилград, Сливен и Нова Загора. На победителите бяха раздадени медали, купи и парични награди. Проведе се и кулинарен конкурс с разнообразни местни ястия.

Присъстващите се насладиха и на изпълненията на саз на Хъкмет Акбулут от Ябълковец и Мехмет Сербест от Измир. Бурни аплодисменти обра и 12-годишната солистка от Ябълковец Джансу Велиева. Пред сградата на читалището се извиха кръшни хора.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини