НАП напомня: До края на месеца търговците обявяват финансовите си отчети

Всички търговци по смисъла на Търговския закон трябва да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя годишен финансов отчет (ГФО) за 2016 г. до края на юни 2017 г., напомниха от офиса на приходната администрация в Кърджали.  В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет .

От там уточниха още, че това задължение на първо място имат всички търговци по смисъла на Търговския закон, които трябва да обявят финансовите си отчети чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър. На второ място това са юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност – те обявяват отчетите си чрез заявяване за вписване и предоставянето им в Централния регистър при Министерство на правосъдието. И на трето място това са всички останали предприятия, които  оповестяват своите финансови отчети чрез икономическо издание или чрез интернет.

От НАП напомнят, че бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет. Но пък фирмите без дейност са задължени да представят ГФО до 30.06.2017 г., като за тях са предвидени облекчения по отношение на документите, подлежащи на публикуване в търговския регистър.

В закона са предвидени нови, по-високи санкции за лицата, които имат задължение, но не са публикували финансов отчет.

За ръководителя на предприятието – глоба от 200 лв. до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет. Административно наказание ще има и за тези търговци, които са публикували със закъснение годишния си финансов отчет.

След изтичане на крайния срок – 30 юни 2017 г., НАП започва проверки на търговците и фирмите, които не са публикували годишните си финансови отчети.

Няма санкция, когато финансовият отчет първоначално е заявен за публикуване в срок и е постановен отказ за публикуване по Закона за търговския регистър и в 14-дневен срок от влизането му в сила е подадено повторно заявление за публикуване. Тогава се смята, че финансовият отчет е подаден в срок.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини