Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Финансовият министър Владислав Горанов не вижда причина наредбата Н-18 да бъде отлагана отново. Коментарът си той направи пред медиите след участието си в годишната среща на бизнеса и правителството.
 
Той недоумява какво значи компромис по отношение на норми и правила за наредбата. Какво искат браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите, попита Горанов. Според него от бранша искат неща, несвързани с наредбата, като например нейното отлагане за след 5 години и да се намали ДДС-то.
 
Горанов не приема аргументите на бранша, че чрез наредбата могат да се повишат цените. "Цените могат да се повишат чрез изсветляване на икономиката, но не и заради самата наредба", каза още той.
По думите му трябва да се чуят ясно дефинираните проблеми от бранша, защото голяма част от темите, които се поставят, не били регламентирани в наредбата. "Запечатването при нарушение в търговските обекти е регламентирано в Закона за ДДС и включва много хипотези", поясни финансист номер едно.
 
Промяната на ДДС заради наредбата е малко нонсенс дотолкова, доколкото наредбата не предвижда допълнителни фискални тежести, а ще помогне за изсветляването на бизнеса, подчерта Горанов.
 
Ако нечий бизнес модел е построен върху това да спестява ДДС, наредбата ще даде възможност да се събира повече добавена стойност, изтъкна финансовият министър.
По темата за наредбата Н-18, Борисов заяви, че единствената й цел е да изсветли бизнеса. По думите на премиера, ако сега се вдигат цените, това означава, че до този момент не са плащали ДДС.
 
"Ако има теми, по които да се правят промени и е за доброто на всички нас - ще го направим", посочи обаче Борисов.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини