Власт и опозиция скочиха на Путин за азбуката. Преглед на печата

Скандалът с изказването на Владимир Путин за произхода на кирилицата е водеща тема за петъчните вестници.

"Думите на руския президент, че родина на славянската писменост е "македонската земя" разгневиха България, а накрая Кремъл леко се коригира. В невиждано единение управляващото мнозинство и опозицията браниха българския принос за създаването на славянската писменост. Повод за това обединение стана изказването на руския президент Владимир Путин при среща с македонския му колега Георге Иванов навръх 24 май в Кремъл. "Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя", заяви Путин, което предизвика острото недоволство на българския премиер, министрите и депутатите. Бойко Борисов разговаря по въпроса с посланик Анатолий Макаров, но срещата бе обявена като планирана. Дори отявлени кремълофили като Волен Сидеров се възмутиха от думите на Путин. След напрегнатата обстановка у нас Кремъл излезе с позиция, която хем е леко коригираща, хем звучи леко назидателно. Първа на защитния редут застана външният министър Екатерина Захариева. "Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността... Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди", написа тя във "Фейсбук". След нея и министърът на културата Боил Банов реагира: "Пожелавам на всички хора по света повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!" Доста остър бе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов: "Руската политика никога не е била справедлива спрямо България и българската история... Очаквам на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен"..." - в. "Сега".

"Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти, помолен да коментира думите на президента на Руската Федерация Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. "Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура", посочи президентът Румен Радев." - в. "24 часа".

"...Русия исторически има периодично различни любими по-малки славянски сестри, да кажа и аз като Достоевски. Сърбия беше любимата сестра на царска Русия, ние бяхме 45 години любимата по-малка сестра на СССР. Днес ние сме в НАТО и ЕС. И сега пак Сърбия е любимата сестра, но към нея присъединяват и Македония. Това е въпрос на руска външна политика, а не на наука. Защото в Москва учените знаят за кирилицата, че е българска азбука..." Вина имат и българските политици, особено бившият президент Плевнелиев. Колегите ми в Москва се чудят защо така бързо обръщаме палачинката. Казвам им - едно са политиците, друго е народът", заяви историкът акад. Георги Марков..." - в. "Труд".

"Проф. Пламен Павлов: Това не са случайни думи, а страната ни е на прицел "Изявлението на президента Путин, макар направено и някак между другото във формата на дипломатическия протокол, въобще не е случайно и не е грешка и незнание. Това е последователна руска политика, поне от последните няколко години, за дестабилизация на Западните Балкани и целия Европейски съюз. И тук несъмнено България е на прицел. Това не са случайни думи. В Средновековието по времето на светите братя Кирил и Методий македонска земя е Одрин, македонска земя е Пловдив, македонска земя е Източна Тракия. И това е до XVII-XVIII век, даже и до по-късно. Азбуката, която използва Русия, не е дадена от никаква македонска земя, тъй като тя тогава не съществува." - заяви историкът." - в. "Труд".

"Д-р Тодор Чобанов: Първият славянски език, получил азбука, писменост и литература, е българският. Това е така, защото в съседство с могъщата културно Византия се простира езическа все още тогава България и гравитиращи към нея славянски племена, в които империята вижда бъдещи християни. Божието слово се възприема най-добре на роден език и това е голямото интелектуално откровение на Кирил и Методий. Именно затова те създават глаголицата, с която започва християнизацията на България. Глаголицата обаче е твърде сложна графично и още в края на IX век в центровете на българската държавност - Плиска, Преслав и Охрид - е наложена нова графична система.", заяви в своя позиция зам.-кметът на София по културата." - в. "Труд".

"Създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с руския посланик Анатолий Макаров, пише Канал 3. Министър-председателят се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. По време на разговора в Министерския съвет посланикът честити третия мандат на премиера и му пожела успех. Борисов и Макаров обсъдиха развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно - на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене". На срещата премиерът Борисов постави пред посланик Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, като обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани. Министър-председателят показа плакет на стара Плиска като припомни откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочи и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица. Премиерът напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация... Посланик Макаров посочи, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий." - в. "Стандарт".

"Изказването на Владимир Путин за кирилицата е част от последователната политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани, каза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ). Тя възприема изказването като провокация от страна Путин, не директно срещу българската държава, а по-скоро като една последователна политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани. Тази политика цели отдалечаване на държавите от Западните Балкани от тяхното членство в европейски структури. "Нека не забравяме какво съпротивление имаше от страна на Руската федерация за членството на Черна гора в НАТО", което всъщност става факт след няколко дни", каза Грозданова и припомни, че България е била една от първите страни, която е подкрепила това членство. БСП споделя позицията на външния министър и на премиера на държавата за изказването на Путин за кирилицата, каза и заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП). "Единственото, което можем да направим, е да споделяме позицията, изразена от министъра на външните работи и премиера на държавата", каза Жаблянов. "Иронично можем да кажем, че има напредък. Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи", коментира и съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров... Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че реакцията на думите на Путин трябва да е на правителствено ниво, а не от парламента." - в. "Дневник".

Тероризмът също остава сред актуалните теми.

"Съглаcно официална инфоpмация, пpедоcтавена на бългаpcкото поcолcтво в Лондон от бpитанcката полиция, пpи теpоpиcтичния aкт в Манчеcтъp на 22 май няма поcтpадали бългаpcки гpаждани. Това cъобщиxа от пpеcцентъpа на Миниcтеpcтвото на външните pаботи, цитиpани от "Фокyc"." - в. "24 часа".

"България има модерно законодателство срещу тероризма, а структурите и органите в сферата на сигурността са подготвени за незабавна реакция при терористична заплаха, каза днес по БНТ заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той поясни, че няма данни за конкретна заплаха към момента. "Представителите на органите в сферата на сигурността са обучени и подготвени. През изминалата година се проведоха две учения", каза още Ципов. Той допълни, че непрекъснато в България има лица, които са под наблюдение, по подозрения за връзки с терористични организации, но тази информация няма как да се предостави на обществото. Ципов посочи, че има непрекъснат обмен на инфармация с партньорските служби. "Няма спящи терористични клетки в България, защото не представляваме сериозен интерес", обобщи Красимир Ципов. В отговор на въпрос, заместник-министърът каза, че ежеседмично се провеждат операции срещу каналджии, а миграционният натиск е намалял с пъти. Той допълни, че близо 100 бъдещи служители на "Гранична полиция" са обучени и предстои да постъпят на служба. "Всички набелязани мерки срещу битовата престъпност ще се изпълнят", подчерта Красимир Ципов. Той допълни, че в момента се провеждат конкурси за 600 нови полицаи. До края на годината новоназначените служители в МВР ще са 1000, като основната им задача ще е да противодействат на битовата престъпност. Красимир Ципов посочи, че са идентифицирани местата с висок дял на престъпленията и там ще бъдат изпратени повече полицаи. Ще се залага и на видоенаблюдение, защото според данните на МВР, където е изградено такова, има спад на престъпленията между 30-60%. Красимир Ципов подчерта, че трябва да се направи всичко възможно, за да се увеличат заплатите на служителите на МВР." - в. "Дневник".

Вестниците информират и за обвиненията срещу директора на столичната онкология.

"Директорът на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София е привлечен като обвиняем за безстопанственост, съобщиха от прокуратурата днес. Обвинението на д-р Валентин Ангелов е повдигнато на 23 май. Според разследващите в периода 2013 - 2015 г. под ръководството на д-р Ангелов са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства, от които са настъпили щети за лечебното заведение в размер на 1 901 561 лв..." - в. "Сега".

"...Директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти, на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и лекарствени продукти на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от НЗОК. От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени. Заплащани са лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и заплатена. В. Ангелов е с мярка за неотклонение "Подписка". Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС. До настоящия момент са разпитани 80 свидетели. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза." - в. "Стандарт".

"Проф. Николай Петров ще приеме оставката на директора на СБАЛО д-р Валентин Ангелов, след като стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за безстопанственост срещу Ангелов, съобщават от пресцентъра на здравното министерство. Здравният министър приема мотивите на досегашния директор на болницата, а именно - недопускането да бъде уронен престижа на лечебното заведение. Докато трае процедурата по избор на нов директор, изпълняващ длъжността ще бъде д-р Панайот Куртев." - в. "Труд".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини