България е на 28-о място в Глобалния индекс на мира. Преглед на печата

БСП.

"Сега":

Конгресът на БСП беше изтеглен за 26 септември

Следващият конгрес на БСП ще се проведе на 26 септември, реши днес Националния съвет на партията единодушно, само с един глас "въздържал се". Първоначалните планове бяха форумът да се състои на 10 октомври, но той беше изтеглен с 2 седмици по-рано, тъй като бе решено да бъде променена и датата за първия в историята на БСП пряк избор на партиен лидер. Това ще се случи на 12 септември, а не на 26-ти. Ако се стигне до балотаж той ще бъде на 19 септември.

Пленумът на БСП се събра за първи път след почти тримесечна пауза заради кризата с коронавируса. Лидерът Корнелия Нинова представи доклад, чийто основни теми бяха оповестената преди няколко дни идея за подписка за сваляне на правителството, както и процедурата за предстоящия пряк избор на председател.

Реакция.

"Дума":

Борисов: Да си пишат, аз работя

"Това са 10 години вече. Това са 10-15 години, нищо ново не научиха. Като наближат избори започват по един и същи начин - ментета, записват се. Е, Ненчо Балабанов (актьорът, известен с имитациите си на премиера - б.р.) да го вземат, той най-готино ме имитира и да кара от сутрин до вечер". Коментарът направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти, докато инспектираше тази сутрин строежа на АМ "Хемус". Думите му са по повод изтеклия вчера аудиозапис, на който се чува глас, много подобен на неговия. Журналистите, които придружаваха премиера, така и не зададоха въпроси по конкретни теми от записа, но констатираха: "Не ви ли ядосва фактът, че някой се опитва да клати държавата като пуска някакви записи".

Последва и вмятане: "Сутринта имаше друга порция есемеси и писания от Божков", Борисов каза: "Нека си пише човекът. Всеки може да пише каквото си иска, аз строя".

Дела.

"Монитор":

Гранични полицаи си търсят пари за нощен труд в съда

Десетки дела за неизплащано с години възнаграждение за положен нощен труд от гранични полицаи заливат съдилищата, установи репортерска проверка.

Само за 5 дни през тази седмица ямболският окръжен съд се е произнесъл по 14 еднотипни казуса, в които юристите на ГД "Гранична полиция" обжалват решения на съда в Елхово за изплащане на суми от порядъка на 1 500 до към 2 000 лв за времето от май 2016 до май 2019 година.Всички жалващи са доказали с документи, че наместо по-високата ставка за положения през нощта труд при охрана на граничната полоса те са получавали значително по-ниско възнаграждение за т.нар. "дневна ставка".

Класация.

"24 часа":

България е на 28-о място в Глобалния индекс на мира

България е на 28 позиция в Глобалния индекс за мира (GPI) - с две позиции по-надолу в сравнение с 2019 г., на първо място, в който - вече 13 години поред - е Исландия, предава БГНЕС.

На Балканите като най-спокойна се очертава Словения (11), Румъния е 22, следват Хърватия (26), Сърбия (51), Албания (55), Гърция (57), РС Македония (62), Кипър (64), Черна гора (69), Босна и Херцеговина (79), Косово (85), Турция е най "на червено" със своята позиция (150).

Това е 14-тото издание на Глобалния индекс за мира (GPI), който класира 163 независими държави и територии според нивото им на спокойствие.

Индексът е дело на Института за икономика и мир (IEP).

GPI обхваща 99,7 на сто от населението на света, използвайки 23 качествени и количествени показатели от много уважавани източници и измерва състоянието на мира в три области: нивото на социална безопасност и сигурност; степента на продължаващ вътрешен и международен конфликт; и степента на милитаризация.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини