Млади огнеборци мерят сили в Джебел

На 11.05.2017 г. на стадион “Джебел” в гр. Джебел от 10 часа ще се проведе областното състезание с младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. Участие ще вземат 6 отбора-победители в районните състезания от общините Кърджали, Момчилград, Крумовград, Подкова, Ардино и Джебел.

Надпреварата в състезанията се провежда в две много технични и атрактивни дисциплини - “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 м щафетно бягане с препятствия”.

Началото на МПО е поставено през 1999 г., когато по инициатива на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР съвместно с Министерство на образованието и науката е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в редица европейски страни. Освен като извънкласна форма младежките противопожарни отряди могат да функционират и под формата на свободно избираем предмет в училищата.

В отрядите младите огнеборци (на възраст от 10 до 16 години) преминават теоретична и практическа подготовка в областта на пожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението.

Инструктори на отрядите са държавни служители от ГД „ПБЗН“ – МВР, като за всеки отряд от директора на съответното училище се определя и педагогически отговорник.

Регионална дирекция “ПБЗН”-Кърджали е водеща в изграждането и функционирането на МПО “Млад огнеборец”. Движението заема важно място в живота на подрастващите като привлекателна форма в извънкласната училищна дейност. Преминавайки през тези отряди, учениците се запознават с основните правила и начини за действие и поведение при пожари, бедствия и аварии. Броят на МПО на територията на Кърджалийска област през настоящата учебна година е 38 с 443 ученици, което ни нарежда на трето място в страната след София град и Пловдивска област.

През миналата 2016 г. отряда на МПО „Млад огнеборец” от ОУ „Хр.Смирненски” с.Мост,общ.Кърджали се класира на девето място на републиканските състезания от 28 участници.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини