Нов успех за „Славейков” в Националния конкурс “Млади таланти”

Изображение 1 от 2

    Грамоти за отлично представяне от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков заслужиха единадесетокласничките от СУ „Петко Рачов Славейков” Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова за участието си в 19-я Национален конкурс “Млади таланти”. Сиел получи и една от големите награди от 1000 лв. Преподавател по математика и на двете е ръководителят на Школата по математика при СУ „П. Р. Славейков“ Вълчо Милчев. Церемонията по награждаването бе в четвъртък в министерството на образованието и науката. Грамотите на първенците връчи лично министър Николай Денков. Той посочи, че целта на конкурса „Млади таланти“, който е част от съпътстващите инициативи на рамкова програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, е да дава стимул на младежи между 14 и 21 години с интерес към науката да развиват и изявяват знанията и уменията си.

    Журито на конкурса класира на първите три места проектите „Структура на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа“ на Чавдар Лалов от Математическата гимназия „Гео Милев“ - Плевен, „Сортиране на пермутации от положителни числа с обръщане“ на Василена Цветанова и Радослав Димитров от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ - Пловдив, и „Търсене на променливи звезди в разсеяния куп NGC7243“ на Симона Христова от Природо-математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе, и Теодор Алексиев от СМГ "Паисий Хилендарски" - София. Всеки проект получава и парична награда от 1500 лв. 

    Освен трите големи награди, журито присъди и поощрителни награди по 1000 лв за проектите „Точка на Микел и други забележителни точки в триъгълника“ на Сиел Шефкетова от СУ „Петко Рачов Славейков“ - Кърджали, „Obitcoin – криптоакции за дигитални кооперативи“ на Звездин Бесарабов от Националната Природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ в София.

    Други три проекта бяха избрани да представят България на изложението Expo-Sciences International 2017, което ще се проведе през август във Форталеза, Бразилия. Това са  „Оптичен кардиограф“ на Николай Пашов от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - София, ExoBrahium (RobotHand v.7-8)“ на Георги Георгиев от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” - Габрово и Симеон Симеонов от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” - Габрово, и „Как да намерим Принцеса или търсене на движеща се цел в граф“ на  Асел Исмолдаева от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“- Варна.

    Тази година до финала в Националния конкурс бяха допуснти 30 проекта предимно от математическите гимназии. Най-много разработки имаше в тематичните направления информатика - 17, математика - 10 и инженерни науки - 3.

    Нешка Шопова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини