6 °C

Паисиевци с отлични резултати на олимпиадата по физика

„Разнообразието на явленията в природата е толкова голямо, а скритите в небесата съкровища - толкова богати, именно с оглед винаги да има какво да подхранва човешкия разум."

Йоханес Кеплер „Mysterium Cosmographicum"

Природата, космоса, разнообразните явления, материята, енергията, движението в нас и извън нас, молекулите и атомите, които изграждат нашето тяло и всичко около нас, както и безкрайният космически океан - всичко това е светът на физиката и астрономията. На тези науки човечеството дължи много: физическото си оцеляване през хилядолетията във времена на различни природни катаклизми, индустриалния и технологичен напредък през последните векове, ала в тях е скрито и нещо още по-ценно - бъдещето на хората: оцеляването на нашата малка планета, изобретяването на по-рационални технологии за използването на оскъдните ресурси, на слънчевата енергия, енергията на звездите, изкуствения интелект и нанотехнологиите, космическите пътешествия…

Фундаменталните открития, от които се ползва цивилизованият човек, са много и са навсякъде около нас. Откриваме приложението им ежедневно и в различни сфери. Всеки, докоснал се до тях, е осъзнал смисъла на прогреса като част от пълноценното човешко съществуване, познал е част от науката ФИЗИКА със собствените си очи…

Да, време е за физика - винаги необходима, полезна и нужна, модерна и съвременна, древна и мъдра наука.

Много добри познания, умения и аналитично мислене в света на тази увлекателна, завладяваща и загадъчна наука са показали седмокласниците Деница Мирославова Митева (класирана на второ място) и Борислав Веселинов Енчев (трети в своята възрастова група) на Областния кръг на олимпиадата по физика.

Паисиевци имат своите малки и големи физици, които с помощта на преподавателите си - г-н Петров и г-н Цанев – преоткриват значимостта на ФИЗИКАТА като знание за живота всеки един ден.

Науката ще се развива, ние - хората - също ще подобряваме живота си чрез нея. Нашият вечно и непрестанно променящ се свят ще има нужда от свои изследователи, изобретатели, първооткриватели, но и от пазители на живота. И както пише световноизвестният физик и писател Мичио Каку: „В бъдещето ще направим прехода от пасивни наблюдатели на танца на природата към превръщането си в негови хореографи, в господари на природата и накрая - в нейни пазители", така всички ние поздравяваме Деница, Борислав с постигнатите успехи, като им пожелаваме да бъдат защитници и пазители на знанията, природата, живота и бъдещето!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020

Случаен виц

Последни новини