19 °C

Засякоха вълни на Росби и на Слънцето

Изследователи откриха доказателства, че гигантските магнетизирани вълни, които прорязват земната атмосфера, съществуват и на Слънцето.

Вълните са известни като вълни на Росби или планетарни вълни, те обикновено се образуват високо над повърхността на Земята и влияят на моделите на времето и струйните течения. За пръв път подобни вълни са наблюдавани и на Слънцето, в този случай те са с размера на планета.

Откритието би могло да обясни защо слънчевата активност под формата на слънчеви бури и изригвания е толкова трудна за предсказване – нещо което в бъдеще би могло да се окаже огромен проблем, ако мощното изригване е насочено право към Земята.

Откритите на слънцето вълни на Росби биха могли да ни помогнат да предскажем космическото време значително по-рано.

На Земята планетарните вълни се образуват в атмосферата и в океаните. В атмосферата, вълните влияят на посоката на струйните течения и на формирането на области с ниско и високо атмосферно налягане, определящи времето на повърхността.

В океана огромна вълна на Росби бе забелязана да се измества на запад около планетата, тя е отговорна за странното бучене, носещо се от Карибско море.

Като се има предвид, че Слънцето се върти, съдържа основно плазма и функционира като огромен магнетизиран океан, съществуваха подозрения че вълни на Росби може да се образуват и в него.

Едва сега учените успяват да ги засекат.

В миналото опитите за откриването им се проваляха, защото наблюдавахме Слънцето единствено от Земята.

По-късно между 2011 и 2014 изследователите успяха да видят цялата слънчева атмосфера, благодарение на Слънчевата динамична обсерватория на НАСА и мисията STEREO, при която в орбита около Слънцето бяха изпратени 2 отделни космически кораба.

Данните позволиха на Скот Макинтош – главен изследовател в Американския националан център за атмосферни изследания и екипът му, да придобият 360-градусов поглед върху Слънцето и да установят дали вълни на Росби не се образуват и в него.

Те открили магнетизирана активност прорязваща цялата звезда – подобно на вълните на Росби на Земята.

Вълните се движели на запад, със средна скорост около 3.25 метра в секунда с северното полукълбо на Слънцето и около 2.65 метра в секунда в южното.

Засега все още не е ясно как влияят тези вълни на Слънцето. Възможно е те да са свързани с 11-годишния слънчев цикъл.

Ако слънчевата активност е свързана с вълните на Росби, те може би ще ни помогнат да разберем по-добре непредсказуемите климатични модели на Слънцето – слънчевите изригвания засягат работата на земните телекомуникации, но ние все още се затрудняваме да ги предвидим навреме.

Щетите, които Слънцето би могло да причини на Земята се изчисляват на 10 милиарда долара годишно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
23 окт 2019
Последни новини