32 °C

Някой ден нашето Слънце ще стане кристална топка, една от милиардите в галактиката

Дълго след като ядреният синтез стихне и температурата му спадне, нашето Слънце ще образува гигантски кристал - един от безбройните подобни, пръснати в галактиката.

Астрономите са открили доказателства, че масивните бели джуджета се втвърдяват в метални кристали доста рано. Встрани от поетичните описания, това може да постави под въпрос начина, по който изчисляваме възрастта на някои от най-старите обекти във Вселената.

Използвайки данните от сателита Gaia от Европейската космическа агенция, изследователи от Великобритания, Канада и САЩ са потвърдили 50-годишна хипотеза, описваща етапите, през които преминават много звезди, преди да завършат живота си като кристали.

"Това е първото пряко доказателство, че белите джуджета кристализират или преминават от течно към твърдо състояние", казва физикът Пиер-Емануел Трембле от Университета на Уоруик.

"Преди петдесет години беше предсказано, че трябва да наблюдаваме нарастване на броя на белите джуджета при определени светлина и цветове, дължащи се на кристализация и едва сега това се наблюдава."

Докато масивните звезди, далеч по-големи от нашата, завършват с бурно избухване, повечето слънца във Вселената са с доста по-малка маса и имат спокоен край.

След като водородът им е изчерпа, звездите като нашето Слънце започват да се охлаждат и свиват. Това осигурява кратка вълна от енергия, която издухва атмосферата в огромен мащаб, изпращайки с нея голяма част от топлината на звездата. Междувременно ядрото ѝ продължава да се свива, притискайки хелия в още по-тежки елементи като въглерод и кислород.

Крайният резултат е бяло джудже - топка с размер на Земята, толкова плътна, че 1 куб. см от ядрото тежи около 10 тона.

Евентуалната съдба на тези умиращи звезди в крайна сметка ще бъде студено тяло, наречено черно джудже. Като се има предвид колко дълго време се смята, че е нужно, за да се охладят белите джуджета, малко (ако въобще има такива) трябва да са стигнали до тази фаза. Намирането им би променило дълбоко начина, по който мислим за възрастта на Вселената.

Но как точно бяло джудже се отърва от топлината си?

Вътрешната механика има голямо значение за това как топлината се предава към повърхността и отдавна е обект на дебат.

Дълбоко в белите джуджета електроните се движат свободно през хаоса от въглеродни и кислородни ядра и бавно пренасят топлината към по-проводимата повърхност.

Теоретично, при около 10 милиона градуса вече няма достатъчно енергия положителните ядра в ядрото да напуснат позицията си. Те се заключват на място, образувайки огромна кристална структура, която отделя значително количество енергия.

Това е въпрос на време. При малките бели джуджета кристализацията съвпада с процес, който свързва сърцевината с външните слоеве, позволявайки топлинната енергия да бъде лесно изхвърлена. Веднъж свързана, звездата се охлажда доста ефективно.

Много по-тежките звезди са по-скоро мистерия. Намирането на доказателства за тяхната собствена последователност е трудно, както заради на малкия размер на белите джуджета като цяло, така и на по-малко очевидните знаци на охлаждането при по-масивните звезди.

Изследователите са събрали данни за повече от 15 000 обекта, които вероятно са бели джуджета, всички в рамките на около 300 светлинни години на Земята. След сравняване на техните маси и възрасти, те открили, че има повече звезди, отколкото трябва да има с определена яркост и цвят.

Този модел е в съответствие с теоретичните предсказания, описващи как белите джуджета на дадена маса отслабват топлината си, което предполага, че кристализацията настъпва много по-рано в белите джуджета с маси, които надвишават собственото ни слънце.

"Всички бели джуджета ще кристализират в някакъв момент от своята еволюция", казва Трембле.

"Това означава, че милиарди бели джуджета в нашата галактика вече са завършили процеса и по същество са кристални сфери в небето."

Потвърждаването на този модел има някои доста големи последици за остаряването на някои от най-често срещаните обекти в Млечния път.

С появата на кристализация, преди белите джуджета да изгорят тази топлина, процесът им на охлаждане е възпрепятстван, забавяйки процеса на стареене до 2 милиарда години.

За астрономите това откритие осигурява наблюдения, които могат да помогнат да се потвърди как звездите като нашето Слънце се променят с времето, давайки ни много по-добра представа за еволюцията на нашата галактика, пише ScienceAlert.

Ние, останалите, можем да погледнем към космоса и да си представим сред звездите на небосклона безброй масивни скъпоценни камъни.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
22.08.2019
Последни новини