Учени откриха светеща жаба (видео)

Учените, които откриха първата в света флуоресцентна жаба в Аржентина, представиха на пресконференция интересното земноводно.

Южноамериканскaта жаба дървесница (Hypsiboas punctatus) бе открита от учени от Музея за естествени науки Бернардино Ривадавия близо до Санта Фе по-рано през март.

При нормална светлина жабата има светлокафяво-зелена кожа с червени точки, но под ултравиолетова светлина свети в ярко флуоресцентно зелено.

Пигмент в кожата на жабата поглъща светлина с къси дължини на вълните (UV) и я излъчва в по-голяма дължина на вълната , като свети във флуоресцентно зелено в тъмното.

Известни са и други животни, които флуоресцират, но това е първото земноводно, при което се наблюдава.

"Това е много сложна жаба Това е жаба, която има сложна социално поведение, голям репертоар, например, от крякане, различни химически съединения на различни нива, агресивни социални взаимодействия, и възпроизвеждането ѝ е много сложно. Всичко това прави жабата интересен обект за изучаване", разказва Карлос Табоада, докторант. Ж

"Флуоресциращото съединение има голям потенциал, защото флуоресценцията е много интензивна. Имаме анекдотични резултати от флуоресценцията, която трае дълго време върху сухи ръкавици например", казва друг от екипа. Съединението е много стабилно, не се разгражда на въздух или на светлина и може да се използва като съединение, което се свързва с други, за да се наблюдава движението на белязани с него молекули.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини