10 от най-добрите първоаприлски шеги по света и у нас

Изображение 1 от 2

    Първи април може да е изключително забавен ден за по-изобретателните и доста гадничък за техните жертви. Светът може и да е оцелял, защото се е смял, но само тази част от него, която има солидно чувство за хумор. Защото понякога Денят на шегата докарва и не толкова безобидни последици за потърпевшите.

    Има всякакви майтапи – някои са прозрачни и безобидни като виц. Други могат да подведат цяла държава да им повярва. Ако потърсиш в интернет, ще се натъкнеш на безброй възможности да се позабавляваш с близките и колегите си: да посадиш трева в клавиатурата на някого, да лакираш сапуна в банята, да сложиш кубче бульон в главата на душа, така че къпещият се да се полее със супа… Или по-грубички като тази да уведомиш родителите си, че си бременна. Децата пък са особено подходящи жертви. Но ако решиш да им сервираш „мелба“ от картофено пюре, може да се наложи после да се реваншираш с минимум три истински сладоледа.
     

    Въображението няма граници

    Скептиците се оплакват, че като отвориш новинарските сайтове на 1 април е трудно да се ориентираш кое е истина и кое лъжа, защото понякога реалните новини си звучат съвсем като тъжен майтап. По тази причина сигурно немалко хора са се хванали на въдицата, че специализираният в разработка на електромобили гигант Tesla проучва Видин за свой завод. Или пък, че при разкопките в Сердика в центъра на София са открити кости от тиранозавър. Така де, съвсем наистина намерихме скелетите на вампир и русалка, защо не и това. Доста неприятен обаче беше случаят, в който всички институции във Враца стояха затворени цял ден, защото някой шегаджия подал фалшив сигнал за бомба. Ето и пет от по-популярните майтапи от България:


    С лодка в центъра на София и вулкан в Пловдив през 1933 г.

    Медийните провокации съвсем не са новост, макар и да са доста по-масирани заради интернет. Една от първите регистрирани първоаприлски шеги обаче се появява още през 1933 г. на първа страница на хумористичния вестник „Щурец“. Заглавието „Страшното наводнение в София“ е подкрепено от съвсем реалистични колажи на хора с лодки, плуващи по жълтите павета пред Народното събрание.

    Това обаче не е всичко. Авторите – сатирици разказват в статията за героичното спасяване на кмета на София, който бил завлечен от стихийните води, причинени от спукване на водопровода заради земетресение. На всичкото отгоре същото земетресение довело до изригването на вулкан в Пловдив (може би някое от тепетата?).

    С метро до пернишкия Дисниленд

    С кого да се пошегуваш, освен Перник. Жителите на града отдавна са свикнали с всеобхватния алманах вицове по техен адрес, които се разпространяват и забавляват по всяко време от годината. Така че колко му е един от сайтовете за колективно пазаруване да пусне ваучер със следните услуги: Еднодневен пропуск за Дисниленд в Перник. Безплатен автобусен транспорт за големите градове в страната, а за жителите на София – безплатно метро. Засега лъч на метрото до съседния на столицата град няма, но пък ако си пропуснал този факт, колко му е да повярваш. И да се запътиш към: два броя безплатен захарен памук на винкел, неограничено количество боза и 2 пакетчета семки + снимка с миньор.


    Внимание! Внимание! Въздушно нападение!

    Тази шега е по-скоро лишена от чувство за хумор. От няколко години системата за ранно предупреждаване за бедствия и аварии се тества два пъти годишно – пролетта и есента. Често, включително и миналата година, това се случва на 1 април. Тази година няма да е така, но в миналото още несвикналите често се стряскаха сериозно от сигнала „Внимание! Внимание! Извършва се техническа проверка!“ Най-големият майтап обаче се случи не в Деня на шегата, а на 2 юни 2009 г. в Пазарджик. Докато гражданите по традиция очакваха сирените за Деня на Ботев и загиналите за свободата, от звуковите уредби се чу: „Внимание! Внимание! Въздушно нападение!“ Естествено последва паника и десетки пазарджиклии, които разтревожено звъняха по медиите да питат какво става.  


    От македонците всичко може да се очаква

    Ама всичко. Така че защо пък да не е вярно, че Охрид поискал да се отцепи от Македония и да бъде управляван от София? А и честно казано немалко българи сигурно биха се зарадвали България да се сдобие с троянски кон в „наша Македония“ под формата на охридски анклав. Малко объркващо възприятията обаче се получи, защото по същото време излезе „новината“, че бившият македонски президент и премиер Бранко Цървенковски е подал документи за българско гражданство.  


    600 евро минимална заплата!

    Тук чувствата са смесени. Да обявиш, че се предвижда въвеждането на единна ставка за минималната заплата от 600 евро (1200 лв.) за целия Европейски съюз граничи с тънка подигравка към стандарта на живот на твърде много български граждани. Тази новина с неясен първоначален източник беше препечатана от редица сайтове на 1 април 2016 г., тъй като явно е изглеждала достатъчно достоверна – с цитати от фалшиво интервю на еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор. Впоследствие беше и доволно разкритикувана от други медии. Също на ръба на добрия тон е и съобщението, че „Пускат евтин бензин в супермаркетите“. За цената на горивата може много да се говори, но информацията за туби с египетски бензин на цена 1,14 лв. за литър в магазинната мрежа е проява на недобър вкус.

    Шегите по света също се лашкат някъде между границите на недопустимото, та до гениални щуротии. Един от традиционалистите в първоаприлските шеги например – Google, успя сериозно да се изложи, като пусна жълт бутон с лика на миньон в пощенските кутии на услугата Gmail. При натискането му се архивира цялата поща на злополучната жертва. Не е много готино, ако пощата ти е работна. Друга измишльотина, на която сигурно немалко суетници са се вързали, е реклама на дрон за селфита. Вместо да се мъчи човек с телефона, устройството просто лети около главата му и снима ли, снима. Преди време пък веригата H&M обяви, че пуска модна линия „Марк Цукърбърг“, която се състои от… еднакви сиви тениски. Въпросните са нещо като патент на основателя на Фейсбук.


    Примерите естествено изобилстват всяка година, но ето доказалите се победители:

    Когато цъфнат спагетите

    Това е номер 1 в почти всички световни първоаприлски класации. През 1957 г. уважаваната и реномирана медиа БиБиСи пуска репортаж, според който, благодарение на меката зима, швейцарските фермери се радват на чудесна реколта от спагети. БиБиСи излъчва кадри, в които се виждат хора, които наистина берат спагети. Следва вълна от зрители, които започват да се обаждат в телевизията и да се интересуват как могат да се снабдят с фиданки на спагетено дърво и какви са начините за отглеждането. Гаврата не свършва тук. БиБиСи внася разяснения: Поставете наръч спагети в отворена консерва доматен сос и се надявайте на добри резултати. По-късно дори тогавашният директор на британския канал признава, че се е усъмнил е проверил в енциклопедия дали пък наистина човек не може да си отглежда спагетени дървета…
     


    НЛО в Лондон

    Продължаваме с британски хумор и един феномен, предизвикал немалка паника. През 1989 г. хиляди хора наблюдават в лондонското небе летяща чиния. Колите по шосетата започват да отбиват, някои снимат, а телефоните в полицията прегарят от обажданията на разтревожени граждани, които информират за извънземно нашествие. Особено след като летящата чиния се приземява! Полицията явно не е била информирана за майтапа, защото патрулките се отправят към мястото на събитието, за да видят фигура в сребрист костюм, която излиза от предполагаемия космически кораб. Въпросният бил изграден във формата на чиния балон, а човекът в костюма бил милиардерът Ричард Брансън.


    Фалшиво избухване на вулкан

    Кой знае защо да плашиш хората е едно от основните разбирания за майтап. И така един ден Порки Бикар, най-обикновен жител в Ситка, Аляска, решил да позабавлява съгражданите си. Бикар напълнил кратера на угасналия вулкан Маунт Еджкъмб с дървета и рано сутринта на 1 април ги запалил. Естествено, пушекът принудил хората масово да изскачат от домовете си, някои се натоварили по автомобилите и започнали да се евакуират. Тази шега, като че ли не е била от най-добрите идеи в очите на тамошните хора. Според местните легенди, когато няколко години по-късно съседен вулкан - Маунт Сейнт Хелънс, наистина избухнал, жител на Ситка написал възмутено писмо то Порки Бикар, в което го обвинява, че този път е стигнал „твърде далеч“.



    Няма майтап – Китай забрани 1 април

    Все още никой няма представа това шега ли е, не е ли?! На 1 април 2016 г. китайската държавна агенция Синхуа публикува съобщение, че правителството забранява Деня на шегата. В текста той беше наречен „некитайски“ и „западен празник, неотговарящ на нашите културни традиции и изконни ценности на социализма“. Информацията приключва с предупреждение: „Не вярвайте на слухове, не сътворявайте слухове и не ги разпространявайте!“ От една страна Синхуа е официоз на властта и е трудно да си представи човек, че може да си позволява подобна шега. От друга звучи абсурдно, но пък сме свикнали със забраните и цензурата в Китай. Тъй като Пекин повече не спомена нищо по темата, и до днес не е ясно ще отбелязват ли китайците 1 април или нямат това право.


    Откриха Силата! И други абсурди, на които хората се връзват

    Немалко фенове на Междузвездни войни вероятно са искали да повярват, че при експерименти в големия андронен колайдер в ЦЕРН е открита Силата, която движи галактиките. Твърдението на учена Бен Кеноби обаче било отречено от Дарт Вейдър. Да, наистина има такива, които са се вързали…

    Освен това колкото и да звучи невероятно, понякога и германците имат чувство за хумор. И така един ден Берлин излиза със съобщение, че възнамерява да утвърди ръгбито като национален спорт. Част от германците се възмутили. И още: „Нешънъл Джиографик“ обяви, че спира излъчването на кадри с голи животни… Кръвожадна търговска компания пък „пусна“ в продажба котлети от екзотични животни, като лъв, тигър и делфин… Гадничко. Почти такава е и първоаприлската реклама на шоколадовите изделия KitKat в Япония: Нова серия във вид на суши и вкус на саке.

    Източник: credissimo.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини