''Светът е оцелял, защото се е смял'': Отбелязваме Международния ден на хумора и шегата

На 1 април отбелязваме Международния ден на хумора и шегата. Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува своя 52-ри рожден ден, съобщава БНТ.

Емблематичният музей ще отбележи празника с ден на отворени врати и безплатен вход за всички. Посетителите ще могат да видят 2 изложби - "10 процента карнавал", която представя фотографии от карнавала през последните 10 години. Интересна е и последната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков, озаглавена "60 диоптъра карикатурогледство".

Днес от Габрово ни напомнят и мотото на музея, завещано от великия сатирик Радой Ралин: "Светът е оцелял, защото се е смял."

Има няколко версии за това защо 1 април е денят на шегата.

Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum). Според другата версия дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли по случай спирането на земетресение риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини