22 °C

"Светът е оцелял, защото се е смял!" или Честит първи април

Тези думи на Радой Ралин напълно отговарят на неговата житейска и творческа концепция. Също така представят един светъл и много полезен поглед към света. Когато през 70-те години на ХХ век американският психолог Норман Казънс, известен още като човека, разсмял смъртта, се възстановява напълно от „нелечимото” заболяване колагеноза с помощта на т. нар. смехотерапия, западните научни среди обръщат внимание на факта, че смехът лекува. В САЩ смехотерапия се използва при лечение на диабет, хормонални нарушения, рак.

Изследвания показват, че когато е сред хора, човек се смее 30 пъти повече, отколкото когато е сам. Широката усмивка и радостният смях са също толкова модни атрибути на здравословния начин на живот както спортните занимания, правилното хранене и отказът от вредни навици.

Смехът е звучно изразяване на веселие, радост, забава или вътрешно чувство на щастие и удоволствие, придружено от характерни изражения на лицето и дори гримаси. Така поне Уикипедия обяснява едно от най-искрените човешки чувства. То може да се получи като психологична реакция от шеги, от физическо докосване, каквото е гъделичкането или по други причини. Например готини снимки, които се въртят из мрежата от любителите на фотографията. За смеха има хиляди сентенции, но една от най-точните е създадена в България - "Светът е оцелял, защото се е смял". Авторът е Радой Ралин.

Смехът е заразителен. Сещате ли се за онези клипчета в ютюб как един човек пътува в метрото и внезапно започва да се смее. Има силно заразителен смях и скоро всички се разсмиват звучно, включително е пътниците, които току-що се качват. В един момент никой вече няма представа на какво се смее, но се създава една странна общност на хора, обединени от положителна емоция. Какво чудесно начало на деня, нали! 

Прочутият Чудомир е обичал да казва, че „най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели.” Габровци пък целогодишно ни припомнят, че „светът е оцелял, защото се е смял”. В последните години психолозите съвсем сериозно и научно обосновано препоръчват смехотерапия в борбата срещу стреса и депресията. За това, колко е важно да се шегуваме и смеем, говори и фактът, че през 1970 г. Европейският съюз за радио и телевизия добавя 1-ви април в календара и оттогава този ден се отбелязва като  Международен ден на хумора, шегата и лъжата.

Честит празник! Запазете чувството си за хумор! Усмихвайте се повече!

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини