Международен ден на жената: поглед към предизвикателствата в съвременния свят

  До равенството между мъжете и жените остава да се извърви много път.

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития, посветени на предизвикателствата, които пречат на жените да се реализират в икономически и социален план. Жените продължават да получават по-ниски заплати и пенсии, да имат ограничен достъп до най-високите позиции в йерархията, да са по-слабо представени в политиката и да отделят много от времето си на семейни и домакински задължения. Научете повече за дебатите по темата в Парламента. Осигуряването на равни възможности пред мъжете и жените е цел на политиката на ЕС, но макар че нещата се движат във вярната посока, остава да се извърви много път. Повечето нископлатени работни места (например, домашни прислужници и лични асистенти) са заети преобладаващо от жени, а в същото време делът на мъжете на ръководни позиции е изключително висок. Някои момичета са лишавани от достъп до образование, други млади жени стават жертви на тормоз на работното място.

Събития в Парламента

През следващата седмица Европейският парламент ще стане домакин на няколко събития, свързани с перспективите пред жените=

На 8 и 9 март депутатите от ЕП ще заседават със свои колеги от националните парламенти в ЕС и в съседни страни. Сред темите на дискусиите са присъствието на жените в науката, премахването на насилието и балансът между личен и професионален живот. На 9 март пред депутатите ще говори Ламия Ажи Башар, активистка за правата на язидите в Ирак и носителка на награда „Сахаров“ за 2016 г.Също на 9 март в Парламента ще бъде връчена наградата на ЕС за жени иноватори. Сред 12-те финалистки е и българката Кристина Цветанова, съавторка на таблет за незрящи хора.

На 7 март в посетителския център на ЕП в Брюксел ще бъде открита експозиция на известния британски фотограф и режисьор Ник Данцигър, посветена на съдбата на жените във военни конфликти в различни точки на света като Афганистан, Колумбия и Сиера Леоне. Експозицията се организира с подкрепата на Международния комитет на Червения кръст и може да бъде разгледана безплатно до 14 май 2017 г.

На 7 и 8 март Парламентът организира семинар за журналисти, в рамките на който ще говорят депутати от комисията по правата на жените в ЕП, както и гости като френският ядрен физик Елен Ланжвен-Жолио, внучка на Мари Кюри, и активистката Джина Милър, завела дело срещу британското правителство за намерението му да започне процедурата за Брекзит, без да се консултира с националния парламент.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини