Ердоган: Жените и мъжете не са равни

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че жените и мъжете не са равни, и атакува турските феминистки с твърдение, че отхвърлят идеята за майчинство, съобщи агенция "Франс прес".

Изказването си президентът направи на форум за справедливост към жените в Истанбул. Ердоган заяви, че биологичните разлики между жените и мъжете означават, че те не могат да изпълняват едни и същи функции в живота.

"Нашата религия посочва мястото на жените в обществото - майчинството", каза той пред аудитория, съставена преди всичко от турски жени. "Някои разбират това, други не. Не мога да обясня това на феминистките, понеже те не възприемат идеята за майчинство", добави той.

"Целувах краката на майка ми, тъй като миришеха като рая. Тя гледаше свенливо и понякога плачеше", припомня си Ердоган. "Майчинството е нещо съвсем друго."

Турският президент добави, че жените и мъжете не могат да получават едно и също отношение, "тъй като това е против човешката природа". "Характерите, навиците и физиката им са различни... не можеш да поставяш майка, която кърми бебето си, на равна нога с мъжете. Още по-малко пък можеш да караш жените да вършат работата на мъжете, както се случва при комунистическите режими. Не можеш да ги пратиш да копаят на нивите. Това е против деликатната им природа", каза Ердоган.

Управлението на Ердоган често бива обвинявано в опити за подриване на светското устройство на Турция и ограничаване на гражданските свободи. Феминистите в страната се противопоставят на намеренията на президента да ограничи правата на аборт и достъпа до определени видове контрацептиви.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини