Въздушно влакче ще качва туристи от центъра на Смолян до Историческия музей и галерията?

    Едва ли има родопчанин, който да не е убеден, че туризмът е почти единствената алтернатива за развитие на региона в настоящия момент. Според статистиката нощувките в Смолянско бележат голям ръст, хотелиерите в Пампорово и Чепеларе са доволни от изключително силен сезон. Как стоят нещата в Смолян и общината? Според кмета на община Смолян Николай Мелемов има 10% ръст на туристите в Смолян, което се съди от приходите от туристически такси от обектите.

    За да привлече туристи обаче в Смолян трябва да се случат много неща-атракции, популяризиране на традиционните местни занаяти, народни обичаи и фестивали с фолклорна основа. За това трябва въображение, активна инициатива на местните власт, бизнес и предприемачи. А че формулата работи показва нагледно Златоград. Там развиха фестивалния туризъм с множество пъстри и вкусни празници - на чевермето, на гайдарското надсвирване, на кафето и виното. Обединиха изобилните скални и култови находки в региона в туристически комплекс. Само за възстановката с възрожденските носии през септември идват хиляди гости, които се дивят на новите музеи и атрактивна чаршия със занаятчийски работилнички.

    Ето това липсва в Смолян-инициатива и въображение. И за да разберем какво планира местната власт, "СмолянБГвести.нет" попита  какво ще се случва с туризма в Смолянска община, а зам.-кметът Марин Захариев нахвърли идеите, които наистина са интересни, но скъпи и без осигурено финансиране, което значи- далечни във времето.

     Парковото пространство- по проект се планира да се оформи между сградите на общината, историческия музей и художествената галерия. То ще се развие с висящи панорамни площадки, на които ще има телескопи за наблюдение и ще са свързани с въжена линия. Самите площадки ще са прозрачни-тип панорамната „Орлово око“ край Борино, а туристите ще могат от високо да се дивят на природата и архитектурния ансамбъл.

    „Още не е ясно дали ще е тип влакче, лифт или фуникуляр- тип наклонен асансьор, на който има стена и по време на движението на стената се прожектира около 20 секунди фимче за обекта. Лифта от Театъра до Музея е стара идея и доста скъпа- от половин до един милион лева, но сме с идея да се направи поне идеен порект, да се замерят коти и да се търси финансиране за подемните съоръжения, които ще осигурят по-лесен достъп на туристи до културния комплекс над Смолян и ще бъдат в същото време атракция“, обобщи Захариев.

    Надлеза зад общината ще се ремонтира с хидроизолация, а по схема „Социално включване“ по ОП „Човешки ресурси“ до водните  каскади ще се направи социално предприятие за сувенири. Това ще бъде работилница за гайди, в която местни майстори ще изработват и пордават гайди, а от общината пък ще подаряват инструменти. „Ще се вземе техника, с която ще се брандират фланелки, шапки престилки с логото на Смолян, те ще се продават в града и на място с работилница. Рекламни материали и гайди, надяваме се, че ще ни одобрят проекта, а срока е до април“, обясни зам.-кметът Захариев.

    Друга идея е на моста между Общината и хотел „Смолян“, от където има панорамен изглед към РДТ „Николай Хайтов“ и църквата „Свети Висарион“ да се монтира дървен 3 метров гайдар, където гостите на града могат да се снимат, а за да няма вандалски набези ще се монтират камери и атрактивно осветление. Идеята е вдъхновена от фолклорния събор на връх Рожен миналата година.

    За „Момчилова крепост“ - към нея има голям интерес се обмисля да се разшири съоръжението. „Там на върха е доста хладно, особено вечер и има идея да се направят заслони, светлинното шоу- спектакъл шоу е вечер. Обмисля се варианта целият заслон да е от прозрачен материал, на място да има телескоп за наблюдение на звездите. За Момчиловата крепост и въженото влакче и подемно съоръжение към Историческия музей в града обаче ще се търси финансиране, за да се направи идеен проект.

    Каньона на водопадите“-една от най-посещаваните екопътеки край Смолян. За този обект от Общината смятат да направят паркинг, за който също ще се търси финансиране.

    Това са идеите-скъпи и без осигурено финансиране, което ги прави още по-малко възможни и още по-далечни като реализация. До тогава на туристите им остава да идват заради природата, фолклора и прословутото гостоприемство на родопчани. А пък за всички нас, останалите граждани на Смолян и общината, стои предизвикателството да генерираме идеи-лесни за изпълнение и финансиране, и същевременно атрактивни. Защото другото е работа на парче и спасяване поединично. 

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ту
      Турист
      1 0
      21:16, 7 мар 2017
      Ало, общинарите наясно ли сте как се ориентират туристите за да стигнат до селата от Арденското корито? Влизайки в кръговото кръстовище на Бункера човек не знае къде да продължи. Огледайте горите на какво приличат непочистени от добита дървесина, разхвърляни пластмасови бутилки и други боклуци от дървосекачите.,непочистени места където е товарена дървесина. Добре е, че гледате Златоград, но там има управници каквито за съжаление в Смолян няма
    Последни новини