Членството на България в Шенген ще се отрази пряко върху 80% от пътникопотока от Германия до България

Изображение 1 от 2

    Положителният ефект от приемането на България по въздух и вода в Шенген ще се отрази пряко върху 80% от пътникопотока от Германия до България, който зависи в голяма степен от въздушния транспорт, според българското туристическо аташе в Германия Тихомир Патарински. Прогнозата си той направи по време на онлайн работна среща между министъра на туризма Зарица Динкова и туристическите ни аташета в Германия, Полша и Турция. Според Патарински отпадането на граничния контрол и повишените мерки за безопасност имат дългосрочен имиджов ефект върху възприемането на България като европейска туристическа дестинация.

    Наред с немския пазар, полският също предлага изключителни възможности за развитие, след влизането ни в шенгенското пространство. „Очакванията са около 300 000 полски граждани да усетят положителната промяна от влизането ни в Шенген през предстоящия летен сезон. Страната ни е най-близката по въздух до Полша дестинация, където полските граждани пътуват за своята лятна почивка“, каза туристическото ни аташе във Варшава Николай Костов. Той изтъкна, че отзивите в Полша от облекчаването на пътуванията от и за страната ни, са изключително положителни.

    След приемането на страната ни в Шенген, се очаква чуждестранните туристи, притежатели на шенгенски визи, посещаващи Турция, за които няма да има други визови ограничения също да се възползват от възможността да посетят страната ни. Това сочат данните от Турция, отбеляза аташето ни Теодора Таскова. „Над 80 хил. турски граждани, които притежават издадени шенгенски визи ще имат право да посещават България с цел туризъм. Към тази бройка могат да се прибавят и притежателите на шенгенски визи на туристи, пристигащи в Турция от страни извън ЕС, които при желание могат да се възползват от възможността да посетят и страната ни като част от съвместни туристически пакети, предвид близостта на Турция с България“, подчерта Таскова.

    Министърът на туризма Зарица Динкова увери дипломатите, че ролята на туристическите аташета зад граница е изключително важна, тъй като те са проактивната страна на българския туризъм в чужбина.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини