175 000 подкупа всеки месец в BG. Преглед на националния печат

На прага на криминализиране на държавата, предупреждава „Дневник"
Над 2 милиона са били корупционните плащания през миналата година. Това означава 175 000 подкупа средно на месец. Фактът е от представения в сряда годишен доклад за корупцията в България на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Той е озаглавен "Престъпление без наказание". Експертите отбелязват, че местната власт в малки курортни общини с нарастващ ресурс е била завладяна от бизнес организации през 2007-2008 г. "Налице са предпоставки за затваряне на кръга на политическата корупция, в който властта се използва за лично облагодетелстване" и това създава опасност от "криминализиране на държавата", е изводът на центъра.
В доклада се посочва, че олигарсите в момента са най-големите "политически инвеститори" и това е една от причините за "чадър" над разследванията срещу тях. От ЦИД констатират намаляване на наказанията на корупционните престъпления и организираната престъпност през периода 2007-2008 г. Липсата на убедителни наказателни действия срещу магистрати се случва на фона на продължаващите признания на висши съдии за запазване на корупционното влияние на политически и олигархични интереси в съдебната система, се казва още в документа.
Като нова негативна тенденция в страната е отбелязано завладяването на неправителствения сектор от хора във властта. По изчисления на ЦИД 76% от депутатите, толкова от министрите и председателите на държавни и изпълнителни агенции и над 90% от кметовете на общини участват в управителните съвети на неправителствени организации.
Експертите описват още новите техники, използвани от структурите на организираната престъпност за проникване в сектора на сигурността - назначаване на "собствени служители" в правораздавателните и охранителните органи с цел държавните институции да изпълняват поръчки и услуги.
ЦИД обясни, че държавни пари се концентрират в неголяма група едри предприемачи и това води до създаване на олигархична икономика. Сериозни критики в доклада се отправят към начините за възлагане на обществени поръчки, концесиите, замените на земи и гори, които според центъра са основните канали за корупция.
И съдиите на съд, пише „Труд"
Съдебните власти да бъдат подвеждани под отговорност, ако необосновано отлагат дела. Да се поставят крайни срокове за решаването на съдебни процеси особено срещу хора, злоупотребили с еврофондове. Това бяха част от препоръките на американската посланичка Нанси Макълдауни на кръгла маса за противодействие на корупцията вчера.
"Сега човек с трима адвокати и добър лекар не може да бъде осъден и няма да лежи в затвора. Ако има добро джипи, няма да е и в ареста", обясни столичният кмет Бойко Борисов на форума, озаглавен "Престъпление без наказание".

Корупцията у нас отново достигна рекордни нива, отбелязва „Сега"
Пореден звучен шамар получиха вчера управляващите и съдебната власт заради неспособността им да се справят с корупцията по високите етажи и организираната престъпност в България. Корупцията се е върнала към най-високите си нива отпреди 8 години и отново е проблем №1 за българите.
Тя е изпреварила дори безработицата и бедността. Това констатира деветият годишен доклад на Центъра за изследване на демокрация (ЦИД), озаглавен "Престъпление без наказание". Според него броят на корупционните транзакции е нараснал до около 175 000 средномесечно, или до около 2.1 млн. годишно. В същото време са образувани едва 102 досъдебни производства и са внесени само 132 обвинителни акта за корупция.
"Българите все още очакват присъди на основни фигури от подземния свят, както и да се прекрати връзката между сивия бизнес и политиците", заяви при представянето на доклада посланичката на САЩ у нас Нанси Макълдауни. Според нея липсата на присъди показва, че организираната престъпност продължава да влияе върху институциите.
"Не може да се присвоява финансова помощ от САЩ или ЕС, да има 75 поръчкови убийства, а само четири случая да са в съда и да има само една присъда", посочи дипломатът. Макълдауни поиска три неща: съдебната власт да бъде държана отговорна, ако продължава да протака дела; да има пълна прозрачност в процеса на обществените поръчки; на изборите всички партии да дадат пример за чисто финансиране и некупуване на гласове.
И германският посланик Михаел Гайер настоя за незабавни и решителни мерки срещу корупцията. Той дори се пошегува, че ако делото срещу бившия шеф на "Дойче пост" Клаус Цумвинкел, който бе осъден миналата седмица за данъчни престъпления в двудневен процес, се гледаше в България, сигурно съдията или адвокатът щеше да се разболее няколко пъти.
"При всяко съмнение за корупция спрямо магистрат той трябва да бъде освобождаван от системата. Корумпираният съдия е като лекаря убиец", каза шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев. Според него имало голям отпор срещу идеята му, като основният аргумент е, че Висшият съдебен съвет не е съд или трибунал.
Прокуратурата за пореден път се оплака, че законът й връзва ръцете в противодействието на корупцията, като не позволява да се произнасят присъди въз основа на доказателства, събрани само със специални разузнавателни средства.
Министърът на държавната администрация Николай Василев обяви, че след въвеждането на единен фиш по големите ГКПП приходите за последните шест месеца са се повишили с 68%, при положение че числото на пътниците е приблизително същото. За Капитан Андреево увеличението е 86%, а за Калотина - цели 113%. Единият фиш бе въведен в опит за ограничаване на корупцията по границата.
Районният прокурор от Разлог Валентин Михов е заплашен от дисциплинарно уволнение по искане на инспектората на ВСС. Инспекторите са установили, че той системно не спазва сроковете по делата. Когато не се явявал на съдебни заседания, се оправдавал, че заспал в автобуса, обядът му се проточил, не можел да работи с компютър, нямал достатъчна правна подготовка, бил зает с благотворителна църковна дейност.
ВСС приключи и проверката на няколко знакови дела. Най-потресаващи са констатациите по процеса за катастрофа с две жертви, причинена от футболния бос Ивайло Дражев през лятото на 1998 г. Делото първо е приключило с мнение за прекратяване. Все пак тръгва на първа инстанция в Бургас през декември 2004 г. и оттогава са проведени 47 заседания. Делото е христоматиен пример за шикалкавене - адвокати, вещи лица и Дражев прилагат всички хватки за протакане. Магистрати коментираха, че очевидно се цели изтичане на давността, с която Дражев ще се спаси от наказателно преследване.
Междувременно от Варна шефът на националното следствие Бойко Найденов заплаши с лишаване от допълнително материално стимулиране и дисциплинарни производства всички, които държат дела по 6-7 години и без никакви основания не ги приключват.

Може и да му простят бесилото, очаква „24 часа"
Иран намекна, че може и да не екзекутира задържания за дрога там български шофьор Живко Русев.
"24 часа" съобщи вчера, че той ще бъде обесен, тъй като при обиск на камиона му в Табриз са открити 135 кг хероин. Според български дипломати екзекуцията за трафик дори на 100 г хероин в Иран е неминуема независимо от националността на осъдения. Това е било заявено от иранска страна пред посланика ни в Техеран Пламен Шукюрлиев.
"Да, наистина в Иран има такова наказание, но то се прилага за ирански граждани. Защо сте написали и откъде сте сигурни, че то ще бъде приложено и към вашия гражданин?", попита вчера Киумарс Каземи, втори секретар в посолството на Ислямска република Иран в София. Той поиска среща с "24 часа" заради публикацията. На нея изтъкна, че още няма насрочено дело срещу Русев, така че публикацията е прибързана.
Каземи отхвърли всички сравнения с делото на сестрите в Либия. Според него табризкият съд не се влияе от общественото мнение и поради това не може да се прогнозира каква ще бъде присъдата му по случая "Русев".

Бронират банкоматите, отбелязва „Стандарт"
Банките купуват бронирани банкомати. Новите машини ще са със суперзащити и ще отчаят бандитите, които точат кредитните ни карти. Вече ще бъде невъзможно прикрепването на устройство за копиране, което е сред любимите трикове на измамниците, увериха експерти.
Новите модели са с подобрен софтуер и модерни датчици, които предават много по-бързо данните от банкомата към картовия център. Те дори имат и отоплителна система, за да не блокират в студа, обясни изпълнителният директор на Банка ДСК Мирослав Вичев. Няколко скрити камери следят всяко движение пред машината. Вече се подменят банкоматите на най-оживените места. "Новите са много по-скъпи, но монтирането им стана наложително заради зачестилите оплаквания за източени карти", обясниха от трезорите.
Банкомати, бронирани като кубчетата на "Мерцедес", купуват банките. Новите апарати за пари, с които се заменят старите устройства, са по-модерни и доста по-скъпи. Те обаче са снабдени с куп защити. Машините не позволяват и прикрепването на скимиращо устройство, с което най-често се копират и източват банковите ни карти.
По-малко от 20 евро струва джаджата за кражба на парите ни, която се слага на банкомата. Схемата за изработването й може да се копира безплатно от интернет. Частите пък се купуват от компютърните магазини. Кандидат-крадците пък, които нямат никакви IT сръчности, може да си поръчат устройството направо в мрежата срещу 50 евро. Това разкри Каталин Григораш, експерт по финансови измами от Румъния, на кръгла маса, организирана от Българската национална асоциация на потребителите.
Голяма банка в Израел, която още не си е сменила АТМ-ите, губи от източването им по $200 хил. месечно, каза Ави Линден, израелски експерт по превенция на банковите измами. След проучване на банковите ужилвания в Англия, Израел и Южна Африка компанията Actimize направила заключението, че 80% от обемите откраднати пари от кредитните институции се правят от техни служители. Останалите 20 на сто са от източване на банкомати, онлайн банкиране и обири. Дори поставянето на сканиращо устройство в повечето случаи не може да стане без вътрешен човек, твърди Линден. Вероятно положението в България не е по-различно, но у нас не се води такава статистика, коментират банкови специалисти.
Actimize е разработила софтуерна система, която следи автоматично за всякакви съмнителни преводи от клиентски сметки. В програмата се задават обичайните движения по различните сметки и когато се прави необичайно по време или размер плащане, тя веднага сигнализира за опасност. Такава превенция въвеждат повечето банки във Великобритания.

ЕК отпуска 20 млн. евро за България и Гърция, отбелязва „Дума"
Европейската комисия отпуска 20 милиона евро за реализиране на газова връзка между България и Гърция, по-конкретно за изпълнение на проекта Хасково-Комотини. Отделят се средства и за свързване на газовите системи на България и Румъния. Това стана известно след заседание на Европейската комисия вчера, предаде БТА. На него бяха уточнени проектите, които ще се финансират с допълнителни неизползвани средства от бюджета на Европейския съюз по линия на плана за възстановяване от икономическата криза и за укрепване на енергийната сигурност на Европейския съюз след кризата, предизвикана от спрените доставки на руски газ за Европа.
Допълнителните средства възлизат общо на 5 милиарда евро. От тях 3,5 милиарда евро се отделят за енергийни проекти, 1 милиард - за осигуряване на достъп до широколентов интернет и 500 милиона - за посрещане на "новите предизвикателства" по линия на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. В приетия документ за изразходването на 5-те милиарда евро бе внесена само една поправка. Тя е за европейско финансиране за свързването на газопреносните мрежи между България и Румъния.
Поправката бе одобрена и включена в документа след изказване на българския комисар Меглена Кунева. Ангажимент за осигуряване на необходимите средства, които ще бъдат отпуснати като част на отделените 3,5 милиарда евро за спешни енергийни проекти, е поел комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс. Предстои размерът им да бъде уточнен, но това ще стане бързо.
Целият план на Европейския съюз за възстановяване всъщност е план за "умни инвестиции" или да се финансират краткосрочни проекти с дългосрочни цели. Точно това цели Европейската комисия с днешното си решение за допълнителните 5 милиарда евро. Трябва да се учим от неотдавнашната газова криза, но в същото време трябва и да стимулираме европейската икономика, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини