Бум на измамите с електронни плащания

Измамите при електронните плащания са хит у нас в момента. Най-популярно е измамници да ви се обадят по телефона или да ви съобщят чрез имейл, че сте спечелили награда от томбола, организирана от измислен интернет сайт, съобщава вестник "Новинар".

Мошеникът иска данните от дебитната ви карта, за да преведе "спечелената" сума. Тези измами се наричат „нигерийски" и се прилагат предимно на възрастни хора, обясниха експерти.

Мошениците точат картата чрез специални компютърни програми. Други популярни измами са свързани с получаване на фалшиво електронно съобщение от банката, на която сте клиент. Измамниците искат данните на дебитната или кредитната карта, обяснявайки, че има проблем в системата на трезора. Ако попаднете на такъв случай, първо звъннете в банката, за да проверите дали това е вярно.

Често хора биват мамени и чрез покупки от фалшиви сайтове за продажби на стоки. Друг вариант да останете без пари е при теглене от банкомат. Хитри измамници поставят специални устройства в банкоматите, които копират информацията от магнитната лента на гърба на картата.

Впоследствие със специални компютърни програми се разгадават ПИН-кодовете и се точат картите. Друг вариант да се открадне информацията от картите ни е чрез поставени по банкомата миниатюри камери, които записват ПИН-кода на картите. Повече от половината българи не знаят за тези измамни схеми и са потенциални жертви. В случай че бъде засечена измама, клиентът трябва да се обърне към картовия център на банката, която му е издала дебитната карта.

От повечето банки обясниха, че банкоматите се проверяват за устройства при всяко зареждане. Много популярна измама чрез интернет се прави между конкурентни фирми, обясниха запознати. Ако имате фирма за обувки и сте си направили рекламен сайт, може да станете жертва на подли конкуренти.

Те могат да наемат опитни хакери, които да направят така, че ако дадете търсачка с някаква обидна или компрометираща дума, първото което ще излезе, е вашата фирма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини