3 °C

Български учени се обявяват срещу разпалването на омраза в учебниците по история

Открито писмо-подписка инициира общобългарската фондация „Тангра Тан Нак Ра” по повод необективния прочит на българската нова  и най-нова история в учебника по история за 7 клас.Откритото писмо-подписка е адресирано до служебния министър на образованието и науката  проф.Николай Денков и е поставено на вниманието на президента Румен Радев и премиера проф.Огнян Герджиков.То бе изпратено и до сайта Кърджали бг вести.

В него се казва:

Уважаеми  господа,

Утвърдена е Програмата по История и цивилизация за 7-ми клас. Съдържанието на учебника предвижда да представи историята на България през Следосвобожденския период до наши дни. По него ще се учат и подготвят за живота стотици хиляди български деца.

С особена острота възниква въпросът за съдбата на поколенията българи, влезли в братоубийствени сблъсъци на класова и идейна основа. Родиха се понятията „бял” и  „червен” терор. През 2018 г. се навършват 100 години гражданска война в България. Съвременници на този период бяха нашите родители, а в по-ново време сме и ние, всеки със собствен социален опит и отношение,пише още в откритото писмо-подписка.

Отбелязва се,че в периода след 10 ноември 1989 г. на „вълната на демокрацията”, както я разбират някои наши сънародници, се произведе буквално лавина от антинаучни и спекулативни съчинения и публикации относно този драматичен  период от историята на българския народ.

Във връзка с горното заявяваме, че като граждани и учени ще бъдем активни, за да не се допусне сляп реваншизъм и псевдонаука в учебниците на българските деца като източник на омраза между поколенията. Напротив, всички ние сме длъжни да работим за помирение и единение на днешните и утрешните поколения българи на основата на обективната истина чрез обективната наука.

Подписката е инициирана и се координира от ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ.

Петко Н. Колев -                              Димитър М. Димитров –

   председател                                           съпредседател

Приложение:

Открито писмо-подписка, подкрепено от:

Акад. Георги Марков – БАН

Проф., д.ф.н. д-р ист. Нако Стефанов – СУ „Св. Кл. Охридски”

Проф. Илия Тодев – БАН

Доц. д-р Калин Йосифов – СУ „Св. Кл. Охридски”

Д-р Боряна Бужашка – УНИБИТ

Проф. д-р Пламен Павлов – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

Акад., д.м.н. Ангел С. Гълъбов -  БАН

Проф. Пламен Митев – СУ „Св. Кл. Охридски”

Проф. д.ик.н. Стати Статев  - УНСС

Проф. д-р Боян Дуранкев – УНСС

Проф. Божидар Димитров – НИМ

Проф. дин Валерия Фол – БАН и УНИБИТ

Академик Антон Дончев

Доц. д-р Петко Христов - БАН

Гл.ас. д-р Иглика Мишкова – ИЕФЕМ – БАН

Проф. Петър Ангелов – СУ „Св. Кл. Охридски”

Чл. кор. проф. дин Румяна Радкова – БАН

Проф. д-р Илияна Марчева – БАН

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини