МВР трябвало да унищожи видеозаписите на протестиращите

МВР трябва да унищожи видеозаписите на участници в протестите пред Народното събрание. Това съобщиха във вторник от Комисията за защита на личните данни. Ако няма престъпление или обществена опасност, МВР трябва да унищожи записите, каза Красимир Димитров от комисията.

Допълни, че МВР е трябвало да уведоми присъстващите на протеста, че ще бъдат снимани, за да бъдат спазени правата им. Уточни обаче, че контролният орган не бил разглеждал казуса, защото не е сезиран. Ще коментираме темата вдругиден, отговориха от пресцентъра на МВР на въпрос на "Дневник" ще унищожи ли МВР записите и кога.

Миналата седмица вътрешният министър Михаил Миков показа пред депутатите от комисията по вътрешна сигурност видеоматериал от протестите, за да покаже "дозираната употреба на сила" от МВР към демонстрантите. На интернет страницата на министерството пък са публикувани множество снимки от протестите под заглавието "Полицейско насилие. Без коментар!".
Недоволни студенти, природозащитници, земеделски производители, майки и пенсионери ще се съберат днес в 15 часа за поредния, седми, обединен граждански протест пред Народното събрание.

До края на седмицата участници в демонстрациите, пострадали от действията на полицията, ще подадат сигнал до главния прокурор за проверка на действията на МВР. Това съобщи пред "Дневник" адвокат Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост". Ако не последва реакция, всеки пострадал ще депозира жалби, обмисляме и вариант да се заведе колективен иск, допълни той.

Вече са събрани 15 жалби срещу незаконните действия на униформените, съобщи във вторник в. "Сега". Адвокат Груйкин уточни, че вече се е срещнал с организаторите на протестите и с пострадали лица. Има доказателства за стотици неправомерни деяния, включително медицински свидетелства, протоколи за задържане и съдебни актове за освобождаване от отговорност, самите видеозаписи също са веществени доказателства, ще бъдат разпитани и служители на МВР, които са преки участници в тези действия, съобщи адвокатът.

Граждански организации се включват в митинга заради следенето в интернет
Представителите на програма "Достъп до информация" и на неправителствената организация "Електронна граница" обявиха вчера, че ще се присъединят към демонстрациите и ще поставят исканията си за промени в Закона за електронните съобщения. От името на двете организации Александър Кашъмов и Константин Павлов обявиха, че следенето на трафика в интернет от специалните служби трябва да се прави само при тежки престъпления и след съдебна заповед, а данните не трябва да се пазят повече от шест месеца.
Депутатите обсъждат промени в закона, с които МВР предлага данните да се съхраняват 24 месеца. Комисията за защита на личните данни пък съобщи вчера, че не са давали становище по отменената от Върховния административен съд наредба на МВР, която регламентира следенето в интернет. Това е проблем, често се случва от комисията да се иска становища постфактум, коментираха оттам.
Илия Вълков, Георги Грънчаров
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини