Атила от Севлиево отвлече автобус с 37 заложници. Преглед на националния печат

„Новинар": Атила от Севлиево отвлече автобус с 37 заложници
Тридесет и три годишният Мирослав Блажев, известен в интернет като Атила от град Севлиево, държа два часа вчера 37 заложници от автобус на фирма „Биомет", пътуващ по линията София-Варна, с насочен към тях газов пистолет, като ги заплаши, че ще ги взриви с бомба, поставена в багажника.
Инцидентът стана към 14,30 часа, а към 16,30 мъжът се предаде. Хората от автобуса са невредими. Блажев, който е бил сред пътниците, е заплашил шофьора с пистолета си и го е принудил да спре на бензиностанция в село Сопот на 35 км от Ловеч.
„Труд": Чакаме Брюксел да натисне Гърция
България се надява Европейската комисия (ЕК) да окаже натиск на Гърция за решаване на проблема с блокирания ГКПП "Промахон - Кулата".
Според говорителя на МВнР Драговест Горанов блокажът на границата, продължаващ 9-и ден, нарушава основното право на свободно движение на стоки в ЕС. Затова съюзът трябва да се намеси както през 1998 г. Тогава, както "Труд" съобщи, германските ягодоберачи не могли да изнесат продукцията си във Франция заради фермерски протести и ЕК притиснала Париж. Оттогава съществува "ягодовият регламент".
Вчера от ЕК съобщиха, че са получили изпратеното от София искане за осигуряване на транспортен коридор през границата.
„Стандарт": Жълтите пак плашат с развод
Царистите отново пуснаха в ход извиването на ръце. Парламентарният шеф на жълтите Пламен Моллов обяви, че НДСВ ще напусне коалицията, ако Брюксел ни глоби заради искането за отваряне на АЕЦ.
Акцията на царистите е насочена към ДПС и БСП заради отказа им да приемат изборите в един ден, разказаха за "Стандарт" от НДСВ. Жълтите коментираха, че Моллов е "пуснат да плаши", за да може НДСВ да постигне своето на съвета на коалицията другата седмица. "Нe възнамеряваме да напускаме на този етап. Но отварянето на блоковете означава моментално нарушаване на договора с Евросъюза и на коалиционното споразумение. Това би разрушило и коалицията", заяви за "Стандарт" царският наместник Минчо Спасов.
„Дума": Проверяват МВР-системите за лични данни
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще извърши проверка на полицейските системи за опазване на личните данни. Това съобщиха вчера на специална пресконференция от държавния орган. Проверяващите няма да "ровят" в информационните масиви, а ще установят правилността на механизма за работа с тях, съхраняването и унищожаването им. Това са част от мерките във връзка с предстоящата в края на април проверка по изпълнение на ангажиментите на страната ни по Шенгенското споразумение. Предстои КЗЛД да подпише договореност за сътрудничество и с ДАНС, след което ще бъдат ревизирани и нейните системи за лични данни.
От комисията заявиха, че не се търси нейното становище по законопроекти, по които това е задължително, или се прави постфактум. Държавният орган не е дал мнение и по наредбата на МВР, регламентираща следенето в интернет. От КЗЛД допълниха, че искат да видят как правилата ще заработят и едва тогава ще се самосезират.
„Труд": Такса смет в София скача с 20%
След като преди седмица общинарите от БСП поискаха такса смет в София да се намали от 2 промила на 1,5 промила, вчера и от групата на ГЕРБ внесоха подобно предложение. В комисията по екология към градския парламент ГЕРБ-ерите настояха налогът да е 1,6 промила. Дори и с намалението, което се очаква да бъде гласувано на сесията в четвъртък, обаче столичани ще дадат 20% повече пари за такса смет, тъй като данъчните оценки на имотите са с 50% по-високи от 1 януари т. г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини