Магьосници и мъгъли в нощта на Хари Потър в библиотеката

Изображение 1 от 5

    Магьосници и мъгъли се събраха в Детския отдел на Регионална библиотека „Никола Вапцаров” – гр. Кърджали, за да отпразнуват Нощта на книгите за Хари Потър, която се проведе на 16 февруари 2017 г.

    Вълшебната тема на тазгодишното събитие бе: Професорите на „Хогуортс”. 
    Детския отдел на библиотеката  се превърна в приказно място с помощта на  сови, носещи писма от Хогуърт, летящи метли, магическо кълбо, отвари, магически пръчки, като онези, които се продават на „Диагон-али”, книги със заклинания и проклятия, известната разпределителна шапка, мислоем, летежна пудра, паяци, многоликова отвара, драконова кръв, риборасли, паяжини, летящи свещи и много други. 
    Бяха обособени кътове от магическия свят, описан в невероятните книги за Хари Потър, съответстващи на  кабинетите на професорите Албус Дъмбълдор, Сивиръс Снейп, професор Спраут и професор Трелони.  

    На специална „Разпределителна церемония”, участниците в приказната нощ намериха своето място в един от  четирите дома от училището за магия и вълшебство „Хогуортс” – „Грифиндор”, „Хафълпаф”, „Рейвънклоу” и „Слидерин”.  Заедно с магьосниците от Хогуортс, пресъздадени от Антоанета Госпова, Дамяна Атанасова, Мая Мечева, Петя Русева и Росица Петрова, те проведоха много тематични игри и състезания, и се потопиха в магическият свят, описан в невероятните книги на Дж. К. Роулинг. Прочетоха откъси от любимата поредица за момчето – магьосник.

    Победители в игрите от празничната нощ са магьосниците от дома „Грифиндор”. Симона Михова се отличи в надпреварата за рисунка на любимо фантастично животно.

    Всички участници получиха от домакините  Сертификати за своето участие. 
    Инициативата на британския издател Bloomsbury „Нощ на книгите за Хари Потър” се провежда в цял свят, а в България е организирана от Издателство „Егмонт”, с медийната подкрепа на сайта „Аз чета” и Фондация „Детски книги”. Сред основните цели на кампанията е възможността да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите. Като един истински феномен в съвременната детска литература, поредицата за Хари Потър успява да върне интереса на милиони млади хора към четенето.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини