16 °C

Хасан Азис:ДОСТ и НПСД са едва доловими от социологическите анкети,нямат шанс

В студиото на БНТ е Хасан Азис, кмет н Кърджали и заместник-председател на ДПС и заместник-председател на Националното сдружение на общините.

Във връзка с назначаването на нов областен управител на Кърджали и негодуванието от това на БСП, Азис каза, че ДПС има други приоритети - подготовката на предстоящите парламентарни избори. Въпросът с новия областен управител е въпрос на служебното правителство и ДПС няма претенции към личността на областния управител.

Относно мотивировката за смяната на 14 областни управители - съмненията, че биха застрашили прозрачността на избора, Азис изтъкна три важни фактора за изборите - законност, прозрачност, сигурност на изборите. Областният управител, по думите му, има решаващо значение за осигуряването на тези фактори. А дали те са били застрашени - след като правителството е решило така, означава, че то е и имало своите основания, подчерта кметът на Кърджали. "Доколкото знам, един от мотивите за тази смяна на тези 14 областни управители, /след това предполагам, че ще следват и други/ е именно да се гарантира сигурността и прозрачността на тези избори. Мисля, че това е важен акцент в работата на служебното правителство", заяви Хасан Азис.

На терена за изборите вече има нови играчи като ДОСТ с лидер Лютви Местан и НПСД с лидер Орхан Исмаил. Как ДПС приема конкуренцията на тези две партии? Според Азис от една страна няма да е трудно, тъй като привържениците на тези две партии са едва уловими като присъствие от социологическите агенции. От друга страна обаче важно е "какво, каква сила накара две формации и двама души, които до преди месеци се отричаха взаимно - и персонално, и идейно - в настоящия момент да се обединят в една коалиция като анти-ДПС, срещу Движението за права свободи". Това, според Азис, е по-важният въпрос. Цялата формулировка на политиката им е ясно насочена срещу ДПС, смята той. А що се отнася до евентуални притеснения за отлив на гласове на предстоящите избори, Азис заяви, че президентските избори са показали ясно и категорично, че "ДПС запазва своята цялост и единство" независимо от появата на други партии на турската общност в България. В този смисъл, по думите му, необходим е нов прочит на политиката на ДПС, при това не само от неговите членове, но и от другите политически партии, които "се отричат от ДПС".

БНТ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Последни новини