В област Кърджали има 13,878 ферми

По време на дискусията на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българските региони - Кърджали" на 25 юли, кметът на града инж. Хасан Азис зададе писмено въпроси на присъстващите министри - на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието - Десислава Танева, на труда и социалната политика - Зорница Русинова и на икономиката - Божидар Лукарски. Ведомствата изготвиха отговори на зададените въпроси, а в. "Стандарт" пое ангажимента да ги публикува на страниците на изданието. Ето и отговора на експертите от земеделското министерство на два от въпросите към министър Танева.

ВЪПРОС:
Във връзка с изпълнението на изискванията на чл.37м, ал.2 от ЗСПЗЗ е установено, че официалната справка за всички регистрирани животновъди, публикувана в Интегрираната информационна система на БАБХ е непълна. В нея липсват животновъди от община Кърджали.
В тази връзка следва да бъдат предприети мерки, информацията, предоставяна от БАБХ ежегодно към 1 февруари да включва данни за всички животновъди, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.

ОТГОВОР:
Съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чл. 37м, ал. 2 и ал. 3, БАБХ има задължение да публикува на интернет сайта си официална справка за всички регистрирани към 1 февруари на текущата година в Интегрираната информационна система на БАБХ:
1. животновъдни обекти;
2. собственици или ползватели на регистрирани животновъдни обекти;
3. пасищни селскостопански животни в животновъдните обекти.
Това задължение е изпълнено и в момента на началната страница на БАБХ се намира рубриката „Справка по чл. 37м. ал. 3 от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи", от където се отваря страница с въпросната справки, разбита по области. За област Кърджали файлът с данни за животновъдните обекти по видове пасищни животни съдържа 13.878 записа.
За улеснение на общините и на съответните областни дирекции „Земеделие" са публикувани и справки по категории пасищни животни в подрубрика „Справка по чл. 37м. ал. 3 от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи по категории животни".

ВЪПРОС:
Община Кърджали е отправила официално искане за предоставяне на данни, на което няма отговор, а именно поискани са:
Актуални данни в цифров "ZEM – формат" от картата на възстановената собственост /КВС/ на 111 броя землища в община Кърджали за всички имоти, собственост на Община Кърджали, вкл. и земите по чл. 19 от ЗСПЗЗ;
Копия на актуалната цифрова ортофото карта /ЦОФК/ на всички землища в община Кърджали, записани на електронен носител.

ОТГОВОР:
Съгласно писмена заявка, изх. № 04-04-7/21.03.2016 г. от община Кърджали, заведена в МЗХ с рег. индекс № АО-521/23.03.2016 г. за предоставяне на актуални данни от КВС и ЦОФК Ви уведомяваме, че цифрова информация от КВС е подготвена от представител на МЗХ в дирекция „Поземлени отношения и комасация" с приемателно-предавателен протокол от 24.03.2016 г. и записана на оптичен носител (CD-R) на основание договор № РД 50-61 от 16.05.2012 г. за предоставяне на цифрова информация.
Съгласно клаузите на договор № РД 50-61 от 16.05.2012 г., представител на министерството еднократно в годината и в една процедура, предава на упълномощен представител на общината информацията, предмет на договора, в цифров вид (ZEM файлове), записана на оптичен носител, като осигуряването на оптичния носител за записа е за сметка на общината. Към заявлението няма приложено пълномощно.
До момента не се е явил упълномощен представител на общината за получаване на данните, въпреки неколкократните телефонни разговори със служители на общината от отдел „Стопански дейности и разпореждане с ОПФ".
В предварителен телефонен разговор ни бе съобщено, че г-жа Зехра Байрактар отсъства и имахме уверение, че щом се върне на работа ще бъде осигурено пълномощно от кмета на представител на общината за получаване на информацията.
За предоставянето на ЦОФК, след получаване на искането в ГД ЗРП, е стартирана процедура по изготвяне и одобрение на доклад и заповед, съгласно изискванията на чл. 12, ал. 1 и 2 от Наредба 105. При одобрението им общината ще бъде уведомена за това, както и за начина на получаване на данните.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини