Изселник изгради навес за хаир в Бял извор

Изображение 1 от 2

    Над 500 души от ардинското село Бял извор и околните села участваха в традиционния курбан – мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в местността „Шабан каялар” Местни духовници, водени от имамина на Бял извор Арслан Хайрула прочетоха айети от Корана и се помолиха за здраве и берекет.

    Екип под ръководството на Мюмюн Джила приготви осем казана пилаф. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи. Събитието бе уважено от областния председател на ДПС инж. Изет Шабан.

    Силно впечатление направи на присъстващите новопостроения дървен навес. Масивната постройка е дарение от 74-годишният Али Мюмюн Тюлмен от Истанбул. Под нея могат да се нахранят едновременно около 100 човека. Бай Али се е изселил в южната ни съседка през далечната 1989 година, но всяко лято идва в родния си край. Същият преди години (2009 г.) е построил и чешма до местното гробище в Бял извор.

     „Години наред наблюдавах , че мевлидът се организира на открито, а понякога времето бе променливо и хората се криеха по храстите. Това много ме впечатляваше и реших от името на моето семейство да изградя навес. Направих го за хаир (добро дело) от сърце”, заяви Али Мюмюн Тюлмен.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини