Холандия прие за 18 месеца избягали турски военни

Холандия е предоставила 18 месеца право на престой на група турски военни, потърсили политическо убежище след опита за преврат в Турция на 15 юли м. г.

Това съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Службата за имиграция и натурализация е дала разрешение на турски офицери и техните семейства да останат в страната през периода, необходим за разглеждане на техните молби за убежище, писа вчера и холандският всекидневник НРС.

Той поясни, че група военни, чийто брой остава неизвестен и които са били назначени в Европа, са отхвърлили призива на Анкара да се завърнат в страната, опасявайки се, че ще бъдат съдебно преследвани.

Властите в Холандия не са склонни да отговорят на искането на Турция за екстрадиция на военните.

Десетки офицери остават в Западна Европа

Освен това Холандската радио и телевизионна фондация твърди, че над 100 турски офицери са подали молби за убежище в страни от Западна Европа.

Преди време в публикации в германския печат се посочваше, че най-малко 40 турски военни, назначени на постове в НАТО, са потърсили убежище в Германия.

Появиха се и информации, че 86 турски офицери на служба в щаба на НАТО в Брюксел, са решили да не се връщат в Турция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 18 ноември, че турски офицери, работещи в командните структури на НАТО, са поискали убежище в страните, в които работят.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини