Не дават на Орхан Памук да критикува реформата на Ердоган

Известният писател Орхан Памук обвини турски вестник, че е отказал да публикува интервю, в което той се противопоставя на конституционната реформа, съобщи АФП.

Реформата, засилваща правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде подложена на референдум на 16 април, пояснява агенцията, цитирана от БТА.

Пред платформата "Сусма" (Не мълчи), която се бори против цензурата в медиите, турският писател заяви, че е "имал голямо и хубаво интервю" с в."Хюриет", в което е посочил, че "ще гласува с "не" на референдума и е обяснил причините за решението си".

Интервюто, което трябваше да излезе в понеделник, "уви, не бе публикувано", посочи Памук, който е лауреат на Нобеловата награда за литература за 2006 г.

Този епизод илюстрира автоцензурата във водещите медии в Турция в една обстановка на нарастващ натиск върху печата, особено след опита за преврат на 15 юли, отбелязва АФП.

След опита за преврат десетки медии бяха закрити, а стотици журналисти бяха уволнени в рамките на мащабни чистки, предизвикали критики от страна на Европа.

В оставащите два месеца до референдума за конституционната реформа, предвиждаща въвеждане на президентска система, натискът изглежда се увеличава.

Водещ от телевизионния Канал Д, който е част от Доган холдинг, бе уволнен миналата седмица, след като публично обяви, че е против конституционната реформа.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини